2017. április 24., hétfő

DÉLELŐTT | 
Gedeon elhívása

– Bír 6:11-24 

Isten hatalmassága abban is világosan megmutatkozik, hogy Ő nem a Góliátokat választotta ki magának tervének megvalósítására, hanem az azoknál sokkal kisebbeket. Gedeonban sem a tehetséget, az erőt, a képességet kereste Isten, hanem azt, hogy az Ő hívásának eleget tegyen, megértve, mi lesz a feladata, és hogy azt hittel elfogadja.
Egy nagyon zűrzavaros időszakban történik a manassébeli ifjú elhívása, hiszen dugva, lopva kell csépelni a búzát az ellenség elől. Ilyenkor már csak az isteni csoda segít. Úgy látszik, Gedeon még az isteni csodának is nehezen enged, pedig az angyaljárás nem mindennapi esemény volt. Gedeon számára minden angyali szó meghökkentő volt: erős vitéz, az Úr veled van, a te erőddel szabadítsd meg Izráelt. Bár vitába száll az angyallal, nem veszi félvállról a hallottakat, sőt amikor a sziklából tűz csapott ki, felkiáltott: jaj nekem! Nem jaj nektek! – mint ahogy Ézsaiás, a próféta kiáltott hat alkalommal (Ézs 6), és majd csak a végén mondta: „jaj nekem!”.
Van-e annak jelentősége, hogy Gedeon Manassé törzséből való volt? Isten eszközévé vált-e Gedeon?

Dániel Zalán

DÉLUTÁN | 

Imádkozzatok, hogy kísértésbe ne essetek!

– Lk 22:31-40

Az ördög mindenki életében megtalálja a legkísérthetőbb területet. Ebben nagy tapasztalata van; már évezredek óta ezen dolgozik. Sokszor váratlanul csap le ránk, mint a felderítő egységre az ellenséges őrjárat. Dávid király akkor esett kísértésbe, amikor éppen levetette kardját, és a harcmező helyett a palota tetején sétált. A legnagyobb biztonságban érezte magát testőrei védelmében, ámde volt a kívánságnak egy területe, ahol igenis sebezhető volt. Péter nagyon biztos volt önmagában, de a halálfélelem erősebbnek bizonyult a főpap udvarában. Ne gondold, hogy te fel vagy készülve a kísértések visszaverésére. Ha tudná a ház ura, mikor jön a tolvaj, vigyázna, de sajnos alszik, - mondta az Úr a példázatban. Ezért csak egy dolog jelent biztonságot: az imádkozás. Ezért küzd annyira a gonosz az imádságra szánt időnk lerövidítéséért. Mivel az Úr tudja, mennyire gyengék vagyunk a pillanat nyomása alatt, Ő is imádkozik értünk, hogyha bűnbe is estünk, legyen erőnk felállni. Ez mások megerősödését is szolgálhatja.

Kovács Barna

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:27–44; Kulcsige: Mt 27:50 „Jézus pedig ismét hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét.”

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk: mit vállalt és hordozott el helyettünk a tiszta, szent, ártatlan Bárány. Engedte, hogy a bűnös emberek kigúnyolják, leköpdössék, bíborpalástot és töviskoronát adjanak rá. Üdvözöljék, mint zsidók királyát. Lehetett volna valóban a királyuk, ám az övéi nem fogadták be őt. De ha valaki befogadja – akár én vagy te –, hatalmat kapunk, hogy Isten fiaivá lehessünk (Jn 1:12). Micsoda bővölködő kegyelem árad a keresztről!