2017. január 26., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Rácsodálkozás Jézus képességeire

– Mk 6:1-6

Az előbbi események után Jézus tanítványaival hazatért és a názáreti zsinagógában tanított, ami ámulatba ejtette honfitársait. Elismerték ugyan bölcsességét, csodatevő erejét, de nem ismerték fel Jézus lényét. Honnan való bölcsessége és csodatevő ereje, hatalma? A kérdés helyénvaló, de a rá adott válasz nagyon emberi volt. Többségük csak egy ácsmestert látott benne. Egy zűrös múltú nő fiának tartották. Testvérei sem hisznek benne, sőt elmebetegnek tartják (Mk 3:21). E miatt nem akarták elfogadni, inkább megbotránkoztak benne.
Az emberek kevésbé tisztelik azt, akit közelről ismernek, ami a szív romlottságára mutat. Rácsodálkoztak arra, amit tett, de megütköztek alacsony sorsán. Az elutasítás sehol sem öltött olyan méreteket, mint hazájában. Irigységük, féltékenységük miatt úgy gondolták: miért pont ő lenne a Messiás? Hitetlenségük pedig nem csodatevő hatalmában, hanem csodatevő akaratában gátolta az Urat.
Jézus képességeit hallásból vagy megtapasztalásból ismered?
Életed láttán, Jézus hitetlenségeden vagy hiteden csodálkozik?

Kiss Zoltán

DÉLUTÁN | 

„Nehogy megkísértsen a Sátán!”

– 1Kor 7:1-7

A keresztyén élet lényege a jézusi tisztaság és szentség. Isten erre hívott el bennünket, legyünk akár házasok, akár nem. Még akkor is, ha korinthusi bűnfertő vesz körül. Sőt, éppen ekkor kell csillagokként fénylenünk e világon. Ha keresztyénnek vallod magad, vigyázz a szívedre, a szemedre, a megjelenésedre (öltözetedre)! – Akinek az Úr megadta az önmegtartóztatás kegyelmi ajándékát, jól teszi, ha nem lép házasságra: így még hatékonyabban szolgálhat az Úrnak. De hála az Úrnak, hogy a házasságot azért is rendelte, hogy a paráznaságtól megóvjon minket. „Lesznek ketten egy testté.” Ezt a közösséget Isten áldásaként, hálaadással, jó lelkiismerettel, kölcsönös szeretetben, értelmesen éljük meg, Isten dicsőségére. A testi gyönyör is Isten ajándéka. Isten igéje nem becsüli alá a testet, ami a Szentlélek temploma. Teremtőnk egymásnak ajándékozott bennünket kölcsönös szeretetben. Ne fosszuk meg egymást! De legfőbb gyönyörünk, hogy az Úrral való közösséget korlátlanul élvezhetjük! „Annakokáért legyetek mértékletesek és józanok, hogy imádkozhassatok”(1Pt 4:7).

Borzási Sándor

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.