2017. január 31., kedd

DÉLELŐTT | 
Jézus egyre ismertebb lesz

– Mk 6:53-56

Igénk arról tesz bizonyságot, hogy Jézussal bármilyen nehézségek ellenére is eljuthatunk a túlsó partra. A rabbik Genezáret földjének ezt a részét „Isten kertjének”, más szóval „paradicsomnak” nevezték.
Olyan szép ebben a szakaszban az, hogy Genezáret földjének lakói azonnal felismerték Jézust, mihelyt kiszállt a hajóból. Szomorú, hogy a zsidó vezetők, a tanítványok nem mindig ismerték fel benne Isten felkentjét. Jézust ma is sokan ismerik hallásból, de nem ismerik személyesen. Az elméletben való ismeret akkor lehet hasznos, ha az hozzá vezet és személyessé válik. Akiket Jézus meggyógyított, azok mind tudták róla, hogy ki Ő. A Jézus által megérintett személyek életében gyökeres változás állt be. Tettei vágyat ébresztettek az emberekben, az Őt még jobban való megismerésre. Pál is e vágyát juttatja kifejezésre a Fil 3:10-ben, amire minden olyan személy őszintén vágyik, akinek voltak Jézussal megtapasztalásai.
Kiket kell Jézus elé hoznod ma reggel?
Meggyógyult életed ismertebbé teszi- e Jézust a környezetedben élők között?

Kiss Zoltán

DÉLUTÁN | 

Magyarázó küldött

– Jób 33:23-40

Nehéz krízishelyzetben, betegségek, gyász idején úgy tűnik, Isten nehéz nyelven szól hozzánk. Nehéz megértenünk őt. Ilyenkor nagy áldás, ha „magyarázó angyal” áll mellénk, aki tudatja velünk Isten igazságát. Ritka az ilyen: „egy az ezer közül”. Ilyen volt Megváltónk, és ilyenekké akar formálni minket is, mai tanítványait. Mentő szolgálatra, elsősegély-adásra hívattunk el: „Szabadítsd meg azokat, akik a halálra vitetnek, és akik a megöletésre tántorognak, tartóztasd meg!”,  „erősítsd, a halófélben levőket!” (Péld 24:11; Jel 3:2). Az ideális lelki ajándékkal bíró hívő „embereknek beszél épülésre, intésre és vigasztalásra” (1Kor 14:3). Kérjük az Urat, hogy tegyen bölcsekké bennünket! Beszédünkkel ne fárasszuk, hanem üdítsük egymást! „Illeté számat… Az Úr Isten bölcs nyelvet adott nékem, hogy tudjam erősítni a megfáradtat beszéddel, fölserkenti minden reggel fülemet, hogy hallgassak, mint a tanítványok” (Ézs 6:7; 50:4).  Uram, „Tégy engem békeköveteddé, Hogy hinthessem az ige-magvakat! Ó, Szentlelked hadd uralkodjék bennem, És az ajkamra adj tiszta szavakat!.” (HH. 713.)

Borzási Sándor

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:1–2, 11–26; Kulcsige: Mt 27:14 „Jézus azonban nem felelt egyetlen szavára sem, úgyhogy a helytartó nagyon elcsodálkozott.”

Szomorúság töltött el, amint ez igének első sorait elolvastam. Mekkora sötétség volt a főpapok és a vének szívében, és milyen mérhetetlen gonoszság! Alighogy megvirradt, máris gonosz döntést hoztak: Jézust halálra juttatják. Aztán eszerint cselekedtek is: megkötözve átadták őt Pilátusnak. Ez a sötétség órája volt. No, de lássuk, milyen bűnt talált Pilátus Jézusban? Semmit, mert benne nem volt. Kérdésére: „Te vagy-e a zsidók királya?”, Jézus válasza csak ennyi volt: „Te mondod.” Ezen elcsodálkozott még Pilátus is. Miért nem próbálja menteni az életét?