2017. július 10., hétfő

DÉLELŐTT | 
A Bárány vére

Kulcsige: 1Pt 1:18-19 „Tudva, hogy nem veszendő dolgokon, ezüstön vagy aranyon váltattatok meg atyáitoktól örökölt hiábavaló életetekből,  hanem drága véren, a hibátlan és szeplőtelen Báránynak, Krisztusnak a vérén.”

A vér életet jelent. Nemcsak műtétek esetén mentheti meg a beteg életét a vérátömlesztés, sokkal inkább igaz volt ez az Egyiptomból való kivonuláskor! A bárány vére az elsőszülöttek életét mentette meg. Péter apostol ezt a képet felhasználva utal a hibátlan és szeplőtlen Bárányra, Jézus Krisztusra, aki nem csupán a zsidók, hanem minden benne hívő számára örök életet szerzett. Vére sokkal értékesebb, mint az áldozati állaté, vagy minthogy azt pénzben ki lehetne fejezni. Nem pusztán elszenvedte bűneink büntetését, hanem megtörte a bűn hatalmát, s a vér oltalma alatt már nem vagyunk adósok a testnek, hogy a hiábavaló életet folytassuk. Ha örökségre gondolunk, általában pozitív dolgok jutnak eszünkbe, bár sokszor együtt jár vele a testvérharc is, mert mindenekelőtt egy bűnös, halál felé tartó életet örököltünk. Krisztus ezt a láncolatot szakította meg. Hála érte!
Hogyan ütközik ki a régi természeted a mindennapokban?
Hogyan harcolsz ellene?

Vékás Benjámin

DÉLUTÁN | 

Dávid utolsó szavai

2Sám 23:1-7

Jézus Krisztusban hívő emberként, mindannyian választottak vagyunk, felkentek Isten lelke által kiválasztottak, éppúgy mint Dávid, vagy Pál. A kérdés, hogy ennek tudatában élünk és cselekszünk-e? Az első kérdés: Mi határozza meg az anyagi javakhoz való viszonyunkat? Hiszen ha az élet számunkra azt jelenti, amit fel tudunk mutatni, és úgy gondoljuk, ennek mi vagyunk a forrása, akkor nem értettük meg az élet lényegét, hiszen Ő az, Aki gondot visel rólunk, és mindennek Ő a forrása, eredete.
Dávid is tudta: „Ha van vagyonod, abból vásárolhatsz: szép ruhákat, de nem a szépséget; pompás házakat, de nem a családi békességet; jó ételeket, de nem az étvágyat; orvosságokat, de nem az egészséget; kényelmes ágyakat, de nem a jó alvást; nagyszerű könyveket, de nem a megfelelő értelmet; civilizációt, de nem a jó jellemet; biztosításokat, de nem a biztonságot; szófogadást, de nem a szeretetet; szórakozást, de nem az igazi örömöt; szemüveget, de nem a jó szemet; egyházakat, de nem a lelked üdvösségét.” (web.). A második kérdés: Mi az, ami igazán örömet okoz nekünk? Éljük úgy a jelenünket, hogy már most mindenünket a Jézusban kapott váltságon keresztül szemléljük. A király az élettel betelve, el tudta mondani: „Minden javam, minden örömem belőle sarjad.” Az igazi bizonyságtétel ebben az, hogy ezt nem a múltra visszanézve, nosztalgiázva, hanem a mindenkori jelenre vonatkoztatja.

Dóczi Ákos

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.