2017. július 13., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Megszabadított

Kulcsige: Róm 8:2 „Mert az élet Lelkének törvénye megszabadított téged Krisztus Jézusban a bűn és a halál törvényétől.”

Életünket törvényszerűségek mentén éljük meg, amelyekről sokszor tudomást sem veszünk, de lehetetlen lenne élni nélkülük. Elég a gravitáció törvényére, a közlekedési szabályokra, az állampolgári törvényekre gondolni. A lelki életnek is vannak kikerülhetetlen törvényszerűségei. Mindannyian a bűn, és ennek következtében a lelki halál törvénye alatt születtünk. Lázadtunk Isten akarata ellen, törvényszegők voltunk. Igazságos büntetésünket az ártatlan Isten Fia hordozta el, hogy a halál törvénye helyett az élet Lelkének engedelmeskedve, az élet törvénye uralkodjon bennünk. A törvénynek való engedelmesség egy országhoz való tartozást is jelenthet. Ha hit által átkerültem a sötétség országából Isten Fiának országába, hálából, szeretetből engedelmeskedem annak, aki a biztos haláltól mentett meg. Hívő életünk alapja – amit az ördög megpróbál megingatni – a szabadító Úr Jézus Krisztus iránti szeretetből megnyilvánuló hálás engedelmesség.
Melyik törvény alatt élsz?
Hogyan nyilvánul ez meg?

Vékás Benjámin

DÉLUTÁN | 

Illés nem halt meg, elragadtatott!

2Kir 2:1-14

A választott nép kiemelt, meghatározó lelki üzenetet hordozó módon kelt át száraz lábbal a vizeken. A Vörös tengernél a nagy kivonulás alkalmával, a Jordánnál, a nagy bevonulás alkalmával, és itt ebben a történetben, látszólag 1-2 emberre tekintettel, akik „csak úgy” keresztezik a folyót, és dolguk van a túloldalon. Miközben elmarad a tömeg, látnunk kell, hogy az Úr gondviselése a folytatásra, és jelenre helyezi a hangsúlyt. Van jövője Isten népének, és ha az Úr egy rendkívüli szolgája pályafutásának véget vet itt a földön, egészen máshogy, és más körülmények között, mint annak idején ő azt elhatározta („Elég! Most óh Uram, vedd el az én lelkemet”), Elizeus folytatja, és tovább viszi Isten akaratát. Akkor is, ha vészterhesen közel van az ítélet a hűtlenség és elfordulás miatt (kb 130 év múlva) a fővároson, Samárián. Az Úr kegyelmes, és annak ellenére, hogy a hivatalos vezetők elfordultak Istentől, és egy északi király sincs az Istentől rendelt helyén, Ő megmutatja hatalmát azokon, akik ragaszkodnak hozzá. Sőt a körülmények, és a látszólagosan istentelen életvitel (7000 hűséges), nem ok arra, hogy személyesen az Úr ne fejezze ki hatalma jelét egy rendkívüli, forgószélben történő elragadtatáson keresztül. A körülmények nem indokolhatják hűtlenségünket.

Dóczi Ákos

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:1–2, 11–26; Kulcsige: Mt 27:14 „Jézus azonban nem felelt egyetlen szavára sem, úgyhogy a helytartó nagyon elcsodálkozott.”

Szomorúság töltött el, amint ez igének első sorait elolvastam. Mekkora sötétség volt a főpapok és a vének szívében, és milyen mérhetetlen gonoszság! Alighogy megvirradt, máris gonosz döntést hoztak: Jézust halálra juttatják. Aztán eszerint cselekedtek is: megkötözve átadták őt Pilátusnak. Ez a sötétség órája volt. No, de lássuk, milyen bűnt talált Pilátus Jézusban? Semmit, mert benne nem volt. Kérdésére: „Te vagy-e a zsidók királya?”, Jézus válasza csak ennyi volt: „Te mondod.” Ezen elcsodálkozott még Pilátus is. Miért nem próbálja menteni az életét?