2017. július 19., szerda

DÉLELŐTT | 
Illés esőért imádkozik

Kulcsige: 1Kir 18:42b „Illés pedig fölment a Karmel tetejére, a földre kuporodott, és arcát a térdei közé rejtette.”

Néhány hetes szárazság is megérződik a földeken. Hát még három és fél év! Izráelben nemcsak a földek voltak szárazak, a nép szíve is kopogott a szárazságtól. Isten megengedte az aszályt, hogy ráébressze őket a belső szárazságra. Az a próféta, aki az esők elmaradását meghirdette, Isten felhatalmazásából szembeszállt a Baál-papokkal, hogy a nép visszatérjen az Úrhoz. Illés most Istenével beszélget csendben hittel, alázattal. Még tenyérnyi felhő sem látszik a hosszú szárazság után, de hiszi, hogy az Úr esőt ad. Most már van kinek adni, mert a nép is elismerte, hogy az Úr az Isten, leszámolt a bálványokkal. Nem tudjuk, mit beszélt Illés Istennel, de azt igen, hogy imájára az Úr megnyitotta az ég csatornáit. Bár indulnának meg imáink nyomán a szívek, elevenedne meg személyes és közösségi imaéletünk! Hogyan tehette ezt Isten Illés szavára? Igaz volt, buzgón könyörgött. (Jak 5:16-18) Kövessük mi is Illés példáját!
Hogyan értékeled imaéleted?
Miről szólnak imáid?

Vékás Benjámin

DÉLUTÁN | 

Szólj, mert én veled vagyok

ApCsel 18:7-11

A „szólj, mert én veled vagyok” kijelentés nem az otthonülő tanítvány felé hangzik, hanem az igehirdetésre elszánt, és annak eredményeit tapasztaló, a zsidók helyett a pogányokhoz forduló szolgának. A kijelentés a megszokott üldöztetés váradalma miatt nagyon fontos. A megbízó Úr megnyugtatja szolgáját, hogy most hosszabb ideig maradhat, és hirdetheti az igét, mert megbízója oltalmazza a támadásoktól. Néha úgy van velünk az Úr, hogy az üldözések között is megtart. Néha úgy, hogy nincs üldözés, hanem végezhetjük a ránk bízott feladatot. Természetesen az üldözés nem azért marad el, hogy elvesszünk a hétköznapi teendők között, hanem azért, hogy tudjuk végezni az Úr munkáját. Pál is erre szánta rá az idejét, és az Úr eredményessé tette az igehirdetést. Nagyon egyértelmű, hogy a „mert én veled vagyok” kijelentés csak akkor tapasztalható, ha a feltétel is teljesül: szólj! Szeretnéd gyakran tapasztalni, hogy veled van az Úr? Tudod-e vállalni a feltételt is, amit ő szabott? Ha szolgálni akarunk, akkor nem mi szabjuk a feltételeket, hanem csupán elfogadjuk!

Tenkely Béla

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.