2017. július 3., hétfő

DÉLELŐTT | 
Ne hagyd el jótevőd!

Kulcsige: Jón 2:9 „Akik hitvány bálványokhoz ragaszkodnak, azok elhagyják jótevőjüket.”

Válassz! Mindenkinek meg kell hoznia saját döntését: kész-e Krisztust szolgálni, vagy hagyja továbbmenni. Mindazt bálványnak kell nevezni, amire kész vagy Jézust lecserélni. A bálványokra (emberek, tárgyak, vágyak) áldozni kell. Ezeket válasszuk, vagy Krisztust, aki kész volt magát feláldozni és van hatalma a sátánnal szemben megoltalmazni?
Mennyi erőt, időt, pénzt fektetünk bele álmainkba és milyen keveset Urunk szolgálatába! Amikor semmiben nem vagyunk akadályoztatva könnyen válunk a kívánságok szolgájává. De vajon azért nyertünk irgalmat, hogy megvalósítsuk álmainkat? Hányszor kérdeztük meg: mit tervezett velünk, amiért megmentette életünk? Minden utálatos előtte, ami elválaszt tőle! Ő nyilvánvalóvá tette szíve szándékát, amikor érettünk keresztre adta egyszülött Fiát. Most nekünk kell döntenünk: készek vagyunk-e osztatlan szívvel neki szolgálni, vagy az engedetlenséget válasszuk, és hűtlenségünk következményét vállaljuk? A döntést neked kell meghoznod: bálványodat vagy Megmentődet választod!

Bocskor Viktor

DÉLUTÁN | 

Beszélj Isten hűségéről!

Zsolt 40:7-11

Urunk tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. Szövetsége és hűsége megmarad nemzedékről nemzedékre. Mi viszont változunk, felejtünk, torzulunk. Szívünk kihűl, lelkesedésünk megkopik. Hamar elfelejtjük a tegnapi szabadulást, gyógyulást, vagy éppen a múltba ragadva próbálunk a tegnapi mannából jóllakni. Szeretnénk figyelmet kérni újra Istentől, de Baál papjaihoz hasonlóan, oltárunkra, áldozatunkra, nem jön a mennyből tűz. Az ébredés tüzét nem tudjuk megvásárolni böjtjeinkkel és áldozatainkkal. Dávid király észrevette ezt, ezért a nyomorúság idején bizalommal az Úr jelenlétébe húzódott és várt. Hitte, hogy Isten cselekedni fog, és nem neki kell erre őt rávennie. Bízott Isten hűségében, hiszen szabadítására ő ígéretet tett a múltban. Isten szabadítása nem hűségünkre adott válasza, hanem az ő hűségének gyümölcse. Amikor ezt megértjük, bizonyságtételünk főszereplője többé már nem mi leszünk. Isten szentjei nem a mi lelki nagyságunkat, élményeinket fogják csodálni, hanem a szabadító Istent. Igazságát, hűségét, szabadítását és szeretetét átélve egy módon válaszolhatunk helyesen: „Itt vagyok, Uram, hogy akaratodat megtegyem.”

Nagy Kasza Dániel

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:17–28; Kulcsige: Mt 20:27 „És aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok.”

Két testvér-tanítvány szeretne „helyezkedni” Isten országában, anélkül, hogy tudnák, hogy mi is ez az ország. A lobbitevékenységbe anyjukat is bevonják. A kérdés időzítése is azt mutatja, hogy nagyon nem értik Jézust, aki éppen harmadjára beszél a rövidesen bekövetkező haláláról és feltámadásáról. Lukács szerint még az utolsó vacsora estjén is azon megy a vita, ki a nagyobb Isten országában. Jézus válaszából kiderül, hogy maga a kérdés föltevése is rossz: „Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk.