2017. július 6., csütörtök

DÉLELŐTT | 
A hívás folyamatos

Kulcsige: Hós 11:2 „Minél jobban hívtam őket, annál jobban távolodtak tőlem: a Baaloknak áldoztak, és a bálványoknak tömjéneztek.”

Meghívók sokaságával vagyunk „körültapétázva”. Hány meghívásnak kellene eleget tenni, van akit nem lehet visszautasítani… Hova fér bele ebbe a zsúfolt programba Isten akarata?
Izrael sokak meghívásának eleget tett, de Isten elé mindig csak kéréseivel érkezett. Ismerős ez a helyzet? Ha Atyánk meghívását elfogadjuk, a zsúfolt program azonnal megtisztul: megértjük kit kell várólistára tenni és ki az, akinek nemet kell mondani. Ő nem csak a világot akarja kormányozni, hanem szívünkben is a fő helyre akar kerülni. Szeretne fosztogató vágyainktól megszabadítani és győzelmes harcaiba bevonni. Hívását türelemmel és szeretettel gyakorolja. Hányszor érintette már meg a szívedet és értette meg veled, hogy miben kellene Neki engedelmeskedned? Mennyi mindent veszítettünk, hogy a várólistára Őt helyeztük!
Házastársadtól, gyermekeidtől, nemzetedtől, egészségedtől, gyülekezetedtől, üdvösségedtől távolra került testvérem engedj hívásának. Ő még mindig szeret és kész rendbe szedni romokba heverő életed!

Bocskor Viktor

DÉLUTÁN | 

Hirdesd az evangéliumot!

Róm 1:16-17

Mennyivel erőteljesebb a Názáreti Jézus üzenete, mint Bemerítő Jánosé! Bemerítő János meg tudta mondani az embereknek, hogy mit tegyenek, mit ne tegyenek, de erőt nem tudott a cselekvéshez adni. Urunk viszont, amikor cselekvésre és üdvösségre hív, drága Lelkét is adja, hogy ne csak akarjuk, hanem tudjuk is a jót tenni. Szavára a halott feltámad, a leprás megtisztul, a vak újra lát, csoda történik. Ugyanilyen természetfeletti csoda, amikor az ember meglátja a bűneit, leveti azt, újjászületik. Isten elvárásairól beszélni úgy, hogy nem beszélsz Isten erejéről, nem más, mint kegyetlenség, mégis milyen sok jánosi igehirdetést hallottunk már. Az evangélium Isten ereje, megmenekülés a törvény és a bűn uralma alól. Felszabadít, üdvözít, meggyógyít, hiszen Isten ereje az minden hívő számára. Nincs olyan lánc, amit ne törne le, nincs olyan mélység, ahonnan ne tudna kiemelni. Nincs a világnak semmi és senki másra szüksége ahhoz, hogy megmeneküljön Isten haragjától, a bűn zsoldjától, egyedül az Úr Jézus Krisztusra. Hirdesd azt, hogy benne van Isten kegyelmi ajándéka, az örök élet!

Nagy Kasza Dániel

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.