2017. június 15., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Elküld konkrét személyekhez

– ApCsel 8:26-40

Ritkán jelenik meg valakinek angyal, hogy valamilyen feladatot adjon. Fülöppel viszont ez megtörtént. Találkozni kellett azoknak, akiket Isten egymáshoz vezetett. Ma is adhat Isten speciális megbízatást szolgáinak! Van olyan, aki álomban kap küldetést, más erős kényszert érez elmenni valakihez.
Fülöp a jeruzsálemi üldözés miatt menekült Samáriába, ahol missziót indított, és nagy lelki ébredést élt át. A „nagy öröm” helyén kap konkrét feladatot. Tömegből egy néptelen útra kell mennie. Értelmetlennek tűnő feladat, de az engedelmes szolgának mindig elég annyi, amennyit éppen mond a Gazdája. Fülöp eszköz Isten ígéretének beteljesítésében: „Szeretem azokat, akik engem szeretnek, megtalálnak engem, akik keresnek.”(Péld 8:17). Mi is jól tesszük, ha nem okoskodunk, hanem engedelmeskedünk. Megtapasztaljuk, hogy a járatlan út nem járhatatlan, és az Istennek való engedelmesség sohasem értelmetlen nehézség, hanem rendkívüli áldások lehetősége! Kész vagy így imádkozni ma reggel: Küldj, Uram, akihez akarsz; teszem azt, amire kérsz? Légy figyelmes!

Nagy István

DÉLUTÁN | 

Isten győztessé tesz

– Róm 8:35-39

Óriási ajándék a mai modern technika lehetősége, amely által különböző sporteseményeket utólag is vissza lehet nézni, igaz, már ismerve az eredményt. Ha valamelyik csapatnak szurkolunk, és tudjuk, hogy kikapott, már előre szomorkodhatunk – így kevésbé fáj a vereség. Ha pedig győzött, annál nagyobb örömmel figyeljük, mert a biztos győzelem tudatában tekinthetjük végig az egész mérkőzést.
Az a bibliai kijelentés, amely előttünk áll a Római levél elolvasott verseiben, felette nagy győzelemről beszél: „mindezekkel szemben diadalmaskodunk azáltal, aki szeret minket”. Tehát az Úr népeként átélhetjük a győzelem biztos tudatát. Ráadásul most nem is csupán nézők vagyunk vagy szurkolók, hanem azok, akik győzhetünk. Lehet, hogy sok nehézség adódik, és olykor még hibázunk is talán, de az Úr követésében akkor is a győzelem biztos tudatában élhetünk. Isten segítsen bennünket, hogy szívünkben éljen annak a biztos győzelemnek a tudata, amellyel Pál apostol maga is rendelkezett.

Horváth Ferenc

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.