2017. október 26., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Egyedülálló a tanítása

Igehely: Mt 7:24-29; Kulcsige: Mt 7:29 „Mert úgy tanította őket, mint akinek hatalma van, és nem úgy, mint az írástudóik.”

Jézus Krisztus személye, fiúsága és üdvösséget hirdető üzenete kimagaslóbbá teszi őt minden más személynél. Természetesen az, hogy ő Isten, önmagában elég arra, hogy az embert alázatra és imádatra késztesse. Krisztus különlegességét jelezte az, hogy ő nem úgy tanította az embereket, mint a törvénytanítók, hanem úgy, mint akinek hatalma van. A törvénytanítóknak volt ismeretük Isten igéjéről. Tudták magyarázni, tudtak rajta vitatkozni, de mégis hiányzott belőle valami: az erő, hatalom.

Nem így volt Jézus Krisztusnál. Ő a magáéból szólt, de nem úgy, mint ember, hanem úgy, mint Isten. Ott volt benne az üzenet, és az üzenetben volt valami olyan kisugárzás, vonzerő, amit az emberek addig nem tapasztaltak. Sőt, Krisztus tanításában volt hatalom arra, hogy aki kész volt azt komolyan venni és alkalmazni az életében, az valósággal csodát élt át szellemileg.

Elég-e pusztán az ismeret arra, hogy az ember üdvösséget nyerjen? Milyen az, aki hallja Krisztus tanítását, de nem alkalmazza az életében?

János Csaba

DÉLUTÁN | 

Krisztusnak elkötelezett új teremtés

Igehely: Gal 6:14-16 „Én azonban nem kívánok mással dicsekedni, mint a mi Urunk Jézus Krisztus keresztjével, aki által keresztre feszíttetett számomra a világ, és én is a világ számára. Mert Krisztus Jézusban sem a körülmetélkedés nem számít, sem a körülmetéletlenség; hanem csak az új teremtés. Békesség és irgalmasság mindazoknak, akik e szabály szerint élnek, és Isten Izráelének! Zsolt 125,5

Néha elcsodálkozom azon, hogy Isten milyen különleges adottságokkal áldott meg egy-egy embert. Néhány évvel ezelőtt családommal együtt meglátogathattuk és megcsodálhattuk a Magyar Parlament épületét kívülről is, belülről is. Csodálatos építészeti remekmű! Arról nem tudok, hogy Stein Imre, aki ezt az épületet tervezte, dicsekedett-e alkotásával, vagy alázattal megköszönte az Úrnak a tőle kapott tehetséget. Ez csak egyetlen kiragadott példa abból a számtalan megvalósításból, melyekre büszkék lehetnek az emberek.

Pál apostol is sok mindent elért tanulmányai során, de Jézussal való találkozása után megértette, hogy nem az elért eredmények vagy megvalósítások a legfontosabbak az életben, hanem az, hogy ha valaki új teremtés lesz, új életet kapott Jézus Krisztus által.

Figyelemreméltó az, ahogy az új életben járó embereken megnyugszik Isten áldása: békesség és irgalmasság kíséri életüket. Legyen így személyes életünkben és gyülekezetünkben is!

Nagy Kasza Zoltán

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.