2017. október 6., péntek

DÉLELŐTT | 
Jézus küldötteinek sorsa

Igehely: Mt 23:29-34; Kulcsige: Mt 23:34 „Ezért íme, én prófétákat, bölcseket és írástudókat küldök hozzátok: egyeseket közülük megöltök és keresztre feszítetek majd, másokat pedig megkorbácsoltok zsinagógáitokban, és városról városra üldöztök.”

Jézusnak az a kijelentése, hogy „Jöjjetek hozzám mind, akik fáradtak vagytok és terhet hordoztok, és én felüdítelek titeket”(Mt 11:28), mindenkinek szól. Mérhetetlen kegyelem, hogy aki bűneivel hozzá jön, az megbocsátást, szabadságot, békességet kap. Egyeseket tanítványai közül – akik gerinces, megbízható, kipróbált, hűséges követői –, különleges feladattal bíz meg. Felruházza őket bölcsességgel, betölti Szentlelkével, jelenlétével biztosítja őket és elküldi különböző helyekre, hogy őt képviseljék, adják át üzenetét, leplezzék le a hamis dolgokat, bűnt, más helyeken plántáljanak gyülekezeteket vagy pásztorolják a meglévőket. Ez is kegyelem, de az első felhívással szemben Jézus ezeknek nem ígér kényelmet, gazdagságot, különös megtisztelést az emberek részéről. Nemcsak a világ részéről kell elszenvedni megvetést, üldözést, hanem sok esetben, a gyülekezetben is.

Jézus tanítványa vagy már? Szereted azokat, akiket ő küldött szolgálni? Vagy éppen téged akar küldeni, mint „juhokat a farkasok közé”? Vállalod?

Szilágyi Zsigmond

DÉLUTÁN | 

Az aggódó szeretet vigasztalódása

Igehely: 1Thessz 3:1-8

Az apostol nyugtalan, azon aggódik, hogy a thesszalonikai gyülekezet tagjai nem hátráltak-e meg a megpróbáltatásokban, nem kísértette-e meg őket a Sátán? Olyan kedvesen és őszintén írja – a szívébe lehet látni –, hogy már nem bírta tovább türelemmel, hogy megtudja, mi van testvéreivel. Elküldte Timóteust, és ő jó hírt hozott: erősek a hitben. Szenvedések, nyomorúságok között is Krisztus tanítványaiként éltek. Ennek megörült és megnyugodott.

Ma is érhetnek hátrányok, rosszindulatú megjegyzések, mert Jézus Krisztus tanítványai vagyunk. Vannak kísértések is, a Sátán tanulmányoz minket, figyeli, hol ejthetne el. A bukás lehetősége minket is fenyeget. Aki áll, vigyázzon, hogy el ne essék!

Tudod-e, hogy Isten azért rendelt a gyülekezetekben istenfélő vezetőket, hogy általuk védelemről gondoskodjon. Vigyáznak reád, nehogy elindulj a lejtőn. A „törődjön mindenki a maga dolgával” nem bibliai gondolat. A Sátán kedvenc prédái a magányos hívők. Te kinek szoktál számot adni lelkiállapotodról? Imádkozzunk, hogy a lelkipásztorok és szolgálattevők ilyen törődő szeretettel szeressék a gyülekezetet!

Székely Béla Dániel

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.