2018. április 12., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Fia és ura egyszerre

Igehely: Lk 20:41-47; Kulcsige: Lk 20:41 „Ő azonban megkérdezte tőlük: Hogyan mondhatják azt, hogy a Krisztus Dávid Fia?”

Gyermekkori emlékeim között örzöm azt is, amikor nagyszüleim falujában sokszor úgy érdeklődtek kilétem felől, hogy megkérdezték kinek vagyok a fia, illetve unokája? Én pedig teljes bizalommal hivatkoztam felmenőimre. A Messiás személyét is azonosítani kellett. Az egyik útja ennek, hogy megkérdezték kinek a fia. A klasszikus válasz erre az Ószövetség alapján, hogy a Dávidé. Ez ugyan igaz, de nem elég pontos. Hisz maga Dávid a 110. Zsoltárban úrának nevezi a Messiást. Hogyan lehet akkor ő (csak) a fia? Krisztus emberi és földi származása szerint valóban a Dávid Fia – rang alapján (Mt 1:1), származás alapján (Mt 1: 2-16). De isteni voltát tekintve ő Isten Fia. Ézsaiás azt állítja, hogy a Messiás Dávid hajtása (Ézs 11:1) és gyökere (11:10) egyszerre, ami szintén Krisztus kettős természetére utal.

Áldott, aki nem ütközik meg Jézus személyében! (Mt 11:6) Aki úrának vallja Jézust és szívében hisz benne, üdvözül. (Róm 10: 9) „Én Uram, és én Istenem!” (Jn 20:28) Vízhangra találnak lelkünkben ma reggel ezek az ígék?

Boros Róbert

DÉLUTÁN | 

Megszabadít a nyomorgatóktól

Igehely: Zak 2:1-4 (1:18-21)

Isten ígéretet tett Ábrahámnak: „Megáldom a téged áldókat, s megátkozom a téged gyalázókat” (1Móz 12:3). A történelem és Zakariás próféta második látomása alátámasztja Isten szavát. Saját életedben is megtapasztalhatod, hogy amikor Istenhez fordulsz, a te ellenségeid az Ő ellenségeivé válnak.

A szarv általában a hatalom és az erő jelképe a Bibliában. Jelenthet nemzeteket is, akik könyörtelenül bántak Isten népével. „Ezek a szarvak úgy szétszórták Júdát, hogy még a fejét sem merte fölemelni senki” (Zak 2:4). De Isten nem maradt érzéketlen, sem tétlen, hanem intézkedett annak érdekében, hogy azok a szarvak letörjenek.

Ma is igaz: „Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?” (Róm 8:31). Amikor bűneinket megvalljuk, Jézus Krisztus vére által megtisztulunk és a Sátánnak többé nincs hatalma fölöttünk. Krisztus oltalma alatt kezdted a mai napot? „Nincs tehát most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik a Krisztus Jézusban vannak” (Róm 8:1).

Deák Zsolt

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:27–44; Kulcsige: Mt 27:50 „Jézus pedig ismét hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét.”

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk: mit vállalt és hordozott el helyettünk a tiszta, szent, ártatlan Bárány. Engedte, hogy a bűnös emberek kigúnyolják, leköpdössék, bíborpalástot és töviskoronát adjanak rá. Üdvözöljék, mint zsidók királyát. Lehetett volna valóban a királyuk, ám az övéi nem fogadták be őt. De ha valaki befogadja – akár én vagy te –, hatalmat kapunk, hogy Isten fiaivá lehessünk (Jn 1:12). Micsoda bővölködő kegyelem árad a keresztről!