2018. április 9., hétfő

DÉLELŐTT | 
Határtalan emberi kapzsiság

Igehely: Lk 20:9-19; Kulcsige: Lk 20:14 „De mikor meglátták őt a munkások, így tanakodtak egymás között: Ez az örökös! Öljük meg őt, hogy mienk legyen az örökség!”

Érdemes elgondolkodni előbb a nép (16), majd pedig a háttérben hallgatózó főpapok és írástudók reakcióján (19). A szőlő ura végleges döntést hoz: elveszti a gonosz munkásokat, a szőlőt pedig másoknak adja. A „szó sem lehet róla!” tagadás a közelgő biztos ítélet ellen szólal fel, amit viszont Jézus az Ószövetséggel támaszt alá (17-18). A főpapok is megértették, hogy Jézus róluk beszél. A 14.v. illusztrálja elszomorító magatartásukat. Azt gondolták ugyanis, hogy a szőlő ura meghalt, a fia pedig, mint egyetlen örökös most jogos tulajdonát követeli. Viszont, ha megölik őt, megszerezhetik a szőlőt. Micsoda alantas terv és határtalan emberi kapzsiság. A farizeusok között sokan voltak pénzsóvárak (Lk 16:14). Jézus pedig óvja övéit a kapzsiságtól, hogy ne a vagyongyűjtés legyen az életcéljuk (Lk 12:15). Az apostol szerint tisztában kell lennünk azzal, hogy a telhetetlenek, pénzimádók vagy nyerészkedők nem örökölhetik Isten országát (1Kor 6:9-10).

Gondolkozz el „a pénz jó eszköz, de rettenetes úr” állítás kapcsán.

Boros Róbert

DÉLUTÁN | 

Jóságos szavakkal hív az Úr

Igehely: Zak 1:7-17

„Ez az ország szörnyű romhalmazzá lesz, és ezek a népek Babilónia királyának fognak szolgálni hetven esztendeig” (Jer 25:11). Hetven év múlva Zakariás próféta látomásban ezt a kérdést hallotta az Úr angyalától: „Seregek Ura! Mikor könyörülsz már Jeruzsálemen és Júda városain, hiszen már hetven éve tart haragod” (Zak 1:12)?! A válasz pedig nem késett: „Az Úr jóságos szavakkal, vigasztaló szavakkal válaszolt a velem beszélő angyalnak” (Zak 1:13).

Gondolj csak bele: Isten nem maradt csendben, nem dörgött és villámlott, hanem szeretetet kifejező és bátorítást közvetítő szavakkal szólt. A Seregek Ura, aki kezében tartja az eseményeket, a nemzeteket, azt mondja, hogy „továbbra is Jeruzsálem lesz a választottja” (Zak 1:17b).

Milyen reakciót vált ez ki belőled? Isten hozzád való viszonyulása mire késztet téged? Ő, aki ígéretet tett arra, hogy felépül a templom és a város, vajon mit szeretne elvégezni a te életedben? Hiszed-e azt, hogy a nagy bukások, csapások után is van folytatás? A tisztulásnak, a megszentelődésnek most van az ideje, ameddig jóságos és vigasztaló szavakkal hív az Úr.

Deák Zsolt

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.