2018. augusztus 13., hétfő

DÉLELŐTT | 
Bálványimádók ítélete

Igehely: Ézs 57:1-13; Kulcsige Ézs 57:12 „Én tudom megmondani, hogyan boldogulsz. De amit te művelsz, az nem használ neked.”

A bálványimádás nem más, mint tárgyaknak vagy személyeknek vallásos tiszteletet adni, istenként imádni. A bálványimádás egyik gyakorlati megnyilvánulása a lelki paráznaság. Isten elítéli a bálványimádókat a fenti igeszakaszban, leleplezi őket, rájuk olvassa bűneiket, súlyos szavakat használva: boszorkányivadékok, parázna fajzat, hűtlen népség, hazug fajzat.

Isten szavában erő és hatalom van. Az Ő hatalmas szavára állott elő a világmindenség, úgy a láthatók, mint a láthatatlanok. Az izráeliek nagyobb része elfelejtette az igaz Istent, talán azért mert Ő látszólag hallgatott. Isten nem nyugszik bele a bálványimádásba, nem törődik bele, hogy nem félik Őt, és nem törődnek vele. Miután elmondja, hogy a jó emberek békességet élveznek (Ézs 57,1-2), azzal fenyeget, hogy a gonoszok osztályrésze szüntelen háborúság lesz. Isten jelenlétében lelepleződnek a csak látszólag igazságos cselekedetek.

Isten azt mondja az izráelitáknak, hogy amit csinálnak, nem használ nekik. Vajon amit te csinálsz most, az használ neked? Mit használ keresztyénséged, ha nem aszerint élsz?

Vajda Miklós

DÉLUTÁN | 

Isten országa bennetek van

Igehely: Lk 17:20-21

Jézus Krisztus már nyilvános szolgálatának kezdetén megtérésre hívta az embereket, és azt prédikálta, hogy közel van az Isten országa. A farizeusok megkérdezték Jézustól, hogy mikor jön el az Isten országa. Erre a kérdésre Jézus kétféleképpen válaszolt. Először elmondta, hogy Isten országának eljövetelét képtelenség felismerni a saját megfigyelésük alapján. Másodszor megmondta a farizeusoknak, hogy az Isten országa közöttük van. Nem mondhatta nekik, hogy Isten országa bennük van, mert a farizeusok elutasították Jézust, mint Messiást, és nem hittek Benne. Jézus arra hívta fel a figyelmet, hogy Ő ott áll közöttük, mint Isten országának a Királya. Csak fel kellett volna ismerjék, hogy Ő a megígért Messiás, aki bevihet az Isten országába, és akkor eljön az Ő országa. Az Isten országa kifejezés áll Jézus Krisztus igehirdetéseinek középpontjában, és Istennek a világ és ember feletti uralmát jelenti. Tehát Isten országa nem földrajzi értelmű, hanem Isten uralkodásának folyamatát, eszményét jelenti.

Vajda Miklós

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.