2018. augusztus 16., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Amikor az Úr hallgat, akkor minden eszköz megengedett?

Igehely: 1Sám 28:7-25; Kulcsige: 1Sám 28:15 „Sámuel ezt mondta Saulnak: Miért háborgattál és idéztél meg engem? Saul így felelt: Igen nagy bajban vagyok. Megtámadtak a filiszteusok; Isten pedig eltávozott tőlem, és nem felel többé sem próféták által, sem álomban. Téged hívtalak tehát, hogy tudasd velem, mit kell tennem.”

A filiszteusok elhatározták, hogy újra megtámadják Izráelt. Saul reménytelen helyzetben találta magát. Sámuel már halott volt, a filiszteusok Súnem mellett táboroztak. Saul Gilbóában tartózkodott, és igen megijedt. Korábban kiirtotta a halottidézőket és a jövendőmondókat, az Úr pedig nem válaszolt segélykérésére. Végül egy nagyhírű halottidézőhöz fordult, aki valahogy túlélte a tisztogatást.

A szellemi világgal két módon lehet kapcsolatba kerülni: 1. Imádság által kapcsolatba kerülünk Istennel, amikor megszólítjuk Őt, dicsőítjük, imádjuk, kiöntjük előtte a szívünket és várjuk, hogy szóljon és cselekedjen. 2. Ördögi praktikák által kapcsolatba kerülünk a Sátánnal, mint például babona, jövendőmondás, horoszkóp, asztaltáncoltatás, halott idézés stb.

Saul, miután az Úr nem válaszolt neki, azt gondolta, hogy minden eszköz megengedett, és a Sátánnal való közösséget választotta. Választásának következményeként elveszítette nemcsak a királyságát, hanem az életét is. Volt már úgy az életedben, hogy Istent kérdezted, és Ő nem válaszolt? Milyen eszközökhöz folyamodsz, amikor Isten hallgat?

Vajda Miklós

DÉLUTÁN | 

Az Ige, amivel összenőttünk

Igehely: Jak 1:21-25

Jézus Krisztus közöttünk van az Ige által. Az Ige azért fontos, mert örökkévaló és életet megtartó erővel rendelkezik. Ezért nagyon fontos azt olvasni, tanulmányozni, összenőni vele.

Ahhoz, hogy megmenthesse életünket, először meg kell tisztulnunk minden undokságtól, és a gonoszságnak minden maradványát el kell vetnünk magunktól. Ezek a bűnök szennyes öltözethez hasonlatosak, amelyeket egyszer és mindenkorra le kell vetnünk. Másodszor be kell fogadnunk szelídséggel a belénk ültetett igét. Az ige befogadásának első feltétele a tiszta és erkölcsös élet, második követelménye a szelídség. Harmadszor: Isten igéjére engedelmességgel kell válaszolni. Világos a parancs: „Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat” (Jak 1:22). Nem használ nekünk, sőt becsapjuk magunkat, hogyha úgy olvassuk a Bibliát, mint egy irodalmi olvasmányt. Kérnünk kell Istent, hogy beszéljen hozzánk, és készek kell lennünk, hogy vita nélkül megtegyük azt, amit mond.

Vajda Miklós

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:27–44; Kulcsige: Mt 27:50 „Jézus pedig ismét hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét.”

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk: mit vállalt és hordozott el helyettünk a tiszta, szent, ártatlan Bárány. Engedte, hogy a bűnös emberek kigúnyolják, leköpdössék, bíborpalástot és töviskoronát adjanak rá. Üdvözöljék, mint zsidók királyát. Lehetett volna valóban a királyuk, ám az övéi nem fogadták be őt. De ha valaki befogadja – akár én vagy te –, hatalmat kapunk, hogy Isten fiaivá lehessünk (Jn 1:12). Micsoda bővölködő kegyelem árad a keresztről!