2018. augusztus 23., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Az Úr neve nem varázsige!

Igehely: ApCsel 19:11-20; Kulcsige: ApCsel 19:13 „Erre a vándorló zsidó ördögűzők közül is megkísérelték néhányan, hogy a gonosz lelkektől megszállottak felett kimondják az Úr Jézus nevét. Így szóltak: Kényszerítünk titeket arra a Jézusra, akit Pál hirdet!”

Efézusban az evangélium hirdetése nyomán csodálatosan megnyilvánult Isten munkája. Ám a „nagy ámító” igyekszik aláásni Isten munkáját azáltal, hogy megpróbálja azt utánozni, és azáltal megtéveszteni az embereket. A farkas báránybőrbe öltözik. Efézusban az ördögűzők bevonták praktikáikba az Úr Jézus nevét. Ott akkor ez volt a trendi. Ha Pál az Úr Jézus nevében gyógyított és ördögöket űzött, úgy gondolták, hogy ez nekik is be fog jönni. Ezek az emberek csúfosan megszégyenültek, mert nem elég Jézus nevét emlegetni, Jézussal élni kell. Ez a megszégyenülés késztetett sokakat arra, hogy szembenézzenek okkult múltjukkal és praktikáikkal. Ma is elterjedt a keresztyén köntösbe bújtatott okkultizmus. Fehér és fekete mágiát űznek ún. „papok” Jézus nevében. Mások arrogánsan Jézus nevét emlegetve hajtogatják a démonokat, és ún. gyógyítási alkalmakon álgyógyítással tévesztik meg az embereket.

Figyelj Istenre! Óvakodj a modern babonáktól és az okkultizmustól.

Ne feledd: Jézus neve nem egy varázsige, amit emlegetve saját akaratod teljesítésére bírhatod Istent. Neked kell Isten akaratát teljesítened.

Dimény Miklós

DÉLUTÁN | 

Teljes megtisztulás

Igehely: ApCsel 15:8-9

Isten a szívek vizsgálója. Ő ismeri a szívedet. Amit emberek elől elrejthetsz, az Isten előtt nem marad titok. Tudja rejtett gondolataidat, és titokban járt utaidat, cselekedeteidet.

A megtisztulás folyamata akkor kezdődik el, amikor te is megismered szívedet, úgy ahogy Isten is ismeri azt, és kész vagy azt megvallani. A hirdetett ige vagy annak olvasása tükröt állít eléd, és rámutat bűneidre. A szívek megtisztítója is az Úr. Ez a Jézus halálában vetett hit által történik. Nem érdem szerint, nem jócselekedetek által, hanem kegyelemből.

A szív megtisztulásának a bizonyítéka a Szent Szellem ajándéka. Pál ezt így fogalmazza az Ef 1:14-ben: „A kiben ti is, minekutána hallottátok az igazságnak beszédét, üdvösségetek evangéliumát, a melyben hittetek is, megpecsételtettetek az ígéretnek ama Szent Lelkével.” A bennünk lakozó Szent Lélek ad erőt megőrizni ezt a tisztaságot, tisztán járni, és élni az élet mindennapjaiban az élet kihívásainak közepette.

Meg vagy-e tisztulva? Újjá lettél-e? Teljesen megtisztultál, vagy vannak életednek zugai, amelyeket megtartottál magadnak?

Dimény Miklós

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.