2018. augusztus 26., vasárnap

DÉLELŐTT | 
Sabbat

Igehely: 2Móz 20:1-11; Kulcsigék: 2Móz 20:8-11 „Emlékezz meg a nyugalom napjáról, és szenteld meg azt! Hat napon át dolgozz, és végezd mindenféle munkádat!  De a hetedik nap a te Istenednek, az Úrnak nyugalomnapja. Semmiféle munkát ne végezz azon se te, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se állatod, se a kapuidon belül tartózkodó jövevény. Mert hat nap alatt alkotta meg az Úr az eget, a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megpihent. Azért megáldotta az Úr a nyugalom napját, és megszentelte azt.”

Jó két hónapig gondolkoztam, imádkoztam, mielőtt a nyugalom napi sorozatot elkezdtem írni. Alig van kényesebb téma napjainkban, mint ez. Igaz, a gyülekezeti éneklés még nagyobb vitákat gerjeszthet, mint a vasárnap megszentelése. Egyszóval, van bennem félelem! Vajon ki érti félre a heti gondolatokat? Ki fogja fegyverként használni? Ki fog erre hivatkozva kevesebbet járni gyülekezetbe? A megnyugvást a szombati ige adja. Miközben a Lélektől kapott bölcsességgel foglalkozunk a nyugalomnap kérdésével, tudnunk kell, hogy mindez csupán árnyéka az eljövendő valóságnak. Így jó minden vasárnap arra gondolni, hogy egyszer Krisztus áldozatáért, a benne hívő, újjászületett keresztyének olyan örömben és olyan nyugalomban részesülnek, amit most el sem tudunk képzelni. Ha csupán árnyéka a mostani ünneplésünk a jövő örömének, akkor nem is kell komolyan venni? Most mindnyájan árnyékvilágban élünk. Várjuk az eljövendőt! Jó komolyan venni Isten szavát, akkor is, ha ez még nem a teljesség. Azonban óvakodjunk a véres harcoktól is, hiszen csak árnyék, amiért esetleg harcolunk.

Isten a nyugalomnapot az Ószövetségben két eseményhez köti.

Először a teremtéshez: „A hetedik napra elkészült Isten a maga munkájával, amelyet alkotott, és megpihent a hetedik napon egész alkotó munkája után.” 1Móz 2:2

Másodszor az Egyiptomból való szabaduláshoz: „Én, az Úr, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából” 2Móz 20:2

Isten a nyugalomnapját, meggyőződésem szerint, ajándékként adta ez embernek. Ahogy egy-egy jeles esemény miatt mi is megajándékozzuk egymást, Isten is megajándékoz minket! A nyugalom napja nem kötelesség, hanem Isten szeretetének a jele. Isten ünnepli a teremtés befejezését, ünnepli a fogságból való szabadulást. Az Újszövetségi gyülekezet pedig ünnepli Jézus Krisztus dicsőséges feltámadását, ünnepli, hogy Krisztus diadalt vett az ellenség minden ereje felett és eltörölte a minket terhelő adóslevelet (Kol 2:13-15).

Napjaink nagy kérdése, hogy a nyugalom, a pihenés, az Isten ajándékában gyönyörködő istentisztelet, miként viszonyuljon egymáshoz. Ez olyan kérdés, amit a gyülekezetnek nagy szeretettel, Krisztusra és egymásra figyelve kell megválaszolnia.

Pethő Albert

Imaáhítat: 

Imádkozzunk a teológiai és bibliaiskolai tanulókért és tanáraikért – ApCsel 18: 24-26

Bibliaóra: 

Biztonság egy zavaros világban – Zsolt 40:1-18 (Aranymondás: Zsolt 40:5)

DÉLUTÁN | 

Győzelem és valóság Krisztusban

Igehely: Kol 2:13-23

A mai igeszakasz erőteljesen kapcsolódik a délelőtti Igékhez. „Senki el ne ítéljen titeket ételért és italért, ünnep, újhold vagy szombat miatt”. Az biztos, hogy a korai keresztyének élete, gyülekezete nagymértékben ingerelte a zsinagógai gyülekezeteket. Minden bizonnyal gyakoriak lehettek a viták. Rómában akkora lehetett a felfordulás, hogy Kr. u. 49-ben vagy 50 elején Claudius „elrendelte, hogy az összes zsidó távozzon Rómából”. E rendelet miatt költözött Akvila és Priszcilla Korintusba, ahol aztán találkoztak Pál apostollal (ApCsel 11:28; 18:1-2). Ma már keveset értünk ezekből a vitákból. Megvannak a magunk vitái. Ma is kialakulnak „emberi parancsok és rendelések”, amik néha fontosabbak a Szentírásnál. Pál ezt így mondja: „de nem ragaszkodik a Főhöz”. Emiatt könnyű elfelejteni, mit is tett Jézus Krisztus. Hadd álljon itt egy felsorolás: megbocsátott, életre keltett, eltörölte az adóslevelet, lefegyverezte a fejedelemségeket és a hatalmasságokat, nyilvánosan megszégyenítette őket, Krisztusban diadalmaskodott rajtuk. Ezek olyan szellemi igazságok, amik gyökeresen átalakíthatják a hívő ember életét! A 3Móz 25:21 három évi áldásról beszél. Hadd szóljak most három irányú áldásról. 1. Jézus Krisztusban a múltam teljesen és tökéletesen tiszta. 2. Jézus Krisztusban a földi jövőm teljes biztonságban és elrejtettségben van. 3. Jézus Krisztusban az üdvösségem kegyelemből már most az enyém! Ez több, mint három évi áldás! Ez átfogja az egész életet és a jövendőt is! A mai törvényeskedő hívő, még ha a legjobb szándékkal, féltő szeretettel is teszi, csupán csak a látszatot tudja felmutatni. Semmilyen „magunk csinálta kegyeskedés” vagy „alázatoskodás” nem tudja azt az áldást elhozni, amit Jézus Krisztus a kereszten megszerzett. Ezért fontos először megismerni Isten munkáját Jézus Krisztusban. Majd hittel megragadni, mint egy szellemi valóságot. A győzelem ekkor lesz a miénk. Kezdjük látni azt a valóságot, amit Isten a mennyei magasságból lát. Bár megadná mindnyájunknak Isten Szentlelke a mai napon ezt a győzelmet és a Krisztusban kapott valóság áldás megismerését!

Pethő Albert

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.