2018. december 16., vasárnap

DÉLELŐTT | 
Ismeretlen népek futnak Hozzá

Igehely: Ézs 55:1-5; Kulcsige: Ézs 55:5 „Te pedig olyan népet hívsz, melyet nem is ismersz, és olyan népek futnak hozzád, amelyek nem ismertek: Istenednek, az Úrnak dicsőségére, Izráel Szentjének dicsőségére, hogy fölékesítsen téged.”

Bármely nép szomjassá és éhessé válhat szellemileg-lelkileg. Kulturális hátterük nem ad erre megoldást. Amikor beismerik, komolyan veszik ilyen természetű szükségüket, akkor meghallják Isten magához hívó szavát. Ő megszólít általunk ismerteket és ismeretleneket; vallásosakat és pogányokat; elnyomottakat és jogokkal bírókat. Minden örök igazságra éhező és szomjazó embert beteljesedésre hív. Örömmel tesz ajánlatot fizetésképteleneknek, lelki szegényeknek. Ingyen részesíti őket olyan áldásokban és kiváltságokban, amikért Jézus életével fizetett helyettünk.

Mindannyiunknak szükségünk van erősítő, immunizáló, tápláló és felvidító szellemi italra. Feladatainkhoz és harcainkhoz szellemi kenyeret és kövér falatokat igénylünk. Ezeket az Úr asztalán találjuk. Finom és tápláló ételt ad. Ő elégít meg bennünket. Nem morzsákon, nem polyván tart minket!

Energia-, idő- és pénzpazarlás olyasmikkel foglalkozni, azokért fáradozni, amik nem elégíthetik meg lelkünket. Káros, megtévesztő és mérgező azok habzsolása! Lelkünk csak Istennél fog megelevenedni, megelégedni!

Figyeljünk, hallgassunk az Úrra! Jöjjünk Hozzá, amint vagyunk! Tárjuk fel előtte szükségeinket! Hagyjuk, hogy Ő szabadon foglalkozzon azokkal! Mivel „inni-enni” nemcsak egyszer, hanem rendszeresen kell, fogadjuk el szövetségajánlatát! Hajlandó örök szövetséget kötni velünk is. A szeretet szövetségét. Az új szövetséget, amit Jézus, Dávid Utóda, a Messiás szerzett. Ha alárendeljük Neki magunkat, bizalommal számíthatunk hűségére, ígéreteinek beteljesedésére, jutalmazó visszajövetelére.

Továbbítsuk Isten üzenetét, mint Jézus Krisztus és a világmisszióra elkötelezett apostolai. Ahogyan a hitvalló keresztyének tették. Istenünkre, Megváltónkra valójában minden népnek szüksége van. Ő megdicsőíti hívásának elfogadóit, hűséges tanúit. Hírük messzire eljut. Állapotuk, helyzetük kívánatos.

Ahhoz a néphez, amely ismeri az élő Istent, szívesen csatlakoznak ismeretlen, távoli népek, hogy együtt örvendezzenek Benne és szolgáljanak Neki. Közösen részesülnek áldásaiban, ígéreteiben, oltalmában, segítségében, tanításaiban, vezetésében. Mindez Isten által történik!

Mi hová futunk? Mire számíthatunk futásunk végén?

Vass Gergely

Imaáhítat: 

Imaáhítat: Adjunk hálát, hogy az Emberfia visszaérkezésekor teljessé teszi megváltásunkat! – Lk 21:25-28

Bibliaóra: 

Bibliaóra: Elhívatásod, hogy az igazság oldalán állj – 2Jn 1:1-13 (Aranymondás: 2Jn 1:9)

DÉLUTÁN | 

Az utolsó ítélet

Igehely: Jel 20:11-15

János apostol első levelében a következőket írja: „Ami kezdettől fogva volt, amit hallottunk, amit szemünkkel láttunk, amit megfigyeltünk, amit kezünkkel is megtapintottunk, azt hirdetjük az élet igéjéről.” (1Jn 1:1) Hasonlóan tesz akkor is, amikor látomásban szemléli az eljövendő életet, és az Igét. Ő, aki látta Jézust földi szolgálata idején, és feltámadása után is, most, mint mennyei trónuson ülőt látja. Ahogy eltűnt a föld és az ég beteljesedtek Jézus szavai, miszerint az ég és a föld elmúlnak, de az Ő beszéde el nem múlik (Mt 24:35). Isten előhívja minden kor embereit, és a könyvekbe írtak alapján igazságos ítéletet hirdet.

Könyvek nyittatnak meg, melyek a cselekedetek jegyzékét tartalmazzák. Noha ezek alapján történik minden ember megítélése – írja János a Szent Lélek jóváhagyásával – mégis igaz, hogy kegyelemből van üdvösségetek, hit által... nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. (Ef 2:9) Úgy lehetséges ez, hogy „a cselekedet - jelképesen szólva – nem kályha, amely létrehozza a meleget, hanem hőmérő, amely megmutatja a meleget! Ezek a cselekedetek nem létrehozzák az üdvösséget, hanem jelzik, hogy mi van a szívben.” (Dr. Almási Tibor – A jelenések könyve, 2015, Budapest)

A könyvek közül ki van emelve egy könyv, az élet könyve. A többi könyvtől eltérően, ebben nem cselekedetek vannak feljegyezve, hanem nevek. A Biblia más helyen is szól erről a könyvről, és ezekből az igékből tudjuk, hogy azok nevei vannak feljegyezve az élet könyvébe, akik Krisztus követei (Lk 10:20), és akik győztek (Jel 3:5). Számos Ige utal arra, hogy az isteni elgondolás szerint minden embert örök életre szánt Isten (pl. 1Tim 2:4, Jn 3:16), de egyesek neve kitöröltetik (Jel 3:5), és így nem találtatik majd az ítéletkor az élet könyvében (Jel 20:15). János látja, hogy a hegyi beszédben elhangzottak szerint alakul mindazoknak és mindannak a sorsa, aki Isten akaratának figyelmen kívül hagyásával élt. (Mt 7:21)

Indítson bennünket megtérésre, hogy mindaz, amit testvérünk, János apostol látott látomásban, mi is látni fogjuk valóságosan! Bátorítson bennünket az, hogy az új világban minden Isten akarata szerint lesz! Ismerve az Igaz Bírót, éljünk akarata szerint már most!

Mezei Ödön

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:23–27; Kulcsige: Mt 21:27 „Ezért ezt felelték Jézusnak: Nem tudjuk. Ő pedig így válaszolt nekik: Én sem mondom meg nektek, milyen hatalommal teszem ezeket.”

Miért kérdőjelezték meg némelyek Jézus tekintélyét a földön jártakor? Nyilván azért, mert hitetlenek voltak, és az életük haszontalan, kivágni való fügefa volt. Itt már nemcsak az volt a baj, hogy hiányzott a jó gyümölcs, hanem megjelentek a keserű, mérgező gyümölcsök – a keserű irigység és a gyilkos büszkeség. A nép elbizakodott vezetői alábecsülték Jézus tekintélyét, és túlbecsülték a sajátjukat. Úgy vélték, hogy Jézus népszerűsége fenyegetést jelent számukra, ezért minden eszközt megragadva igyekeztek Jézus tekintélyét csökkenteni, a magukét pedig emelni.