2018. december 23., vasárnap

DÉLELŐTT | 
Sötét szükséghelyzet

Igehely: Ézs 59:9-20; Kulcsige: Ézs 59:10b „Botladozunk fényes délben, mintha alkonyat volna, olyan sötétségben vagyunk, mint a halottak.”

A rész címe: a szabadító Isten késik, mert a nép bűnös. Isten Igéje bemutatja a gonosz ember állapotát, hogy Istentől és minden jótól el van szakadva. Amikor két ember szereti egymást igazán, és mégis elválasztják őket, az szenvedéssel jár. Ami pedig még fájdalmasabb és jobban elevenbe vág az, amikor az egyik fél megszűnik szeretni a másikat. Semmi sem fáj jobban, mint az, amikor szeretetet, bizalmat visszautasít valaki, akit mi szeretünk! Ilyenkor a másik fél hűtlenné válik. Képzeljük csak el azt a fájdalmat, amit Isten érezhet, hogy annyi ember visszautasítja drága szeretetét, amit Ő adni akar az embereknek. Ennek a szakasznak a fő témája az ember és Isten között megszakadt kapcsolat. Az egész világ gonoszságban vesztegel, és a bűn elválasztja az egész emberiséget Istentől. Beszél itt Ézsaiás a bűn problémájáról, a gonoszok viselkedéséről, a bűn hatásáról, amit a társadalomra gyakorol, és arról is, hogy milyen nagy szükség van a bűnvallásra. Valóban egy sötét szükséghelyzet létezett akkor, de ez van ma is!

Mi az, ami a legtöbb fejfájást és gondot okoz az emberek életében? Egy olyan bűnlista áll itt előttünk az Igében, amit nem kell megmagyarázni, mert mindenki által világosan érthető. Egészen az elevenünkbe vágnak ezek a bűnök! Miért ez a felsorolás? Aki őszintén olvassa ezeket az igéket, az csak egy fontos következtetéshez juthat: a bűn általános, és mi mind vétkesek vagyunk, kivétel nélkül - mert mind vétkeztek és szűkölködnek Isten dicsősége nélkül! Az ember szíve olyan gonosz, büszke és önző, hogy azt nem értjük meg igazán – és látta ezt az Úr és nem tetsszék szemeinek, hogy jogosság nincsen. Ilyen sötét szükséghelyzetben az egyedüli megoldás a bűnbánat és bűnvallás. Ezt teszi Ézsaiás a népért. A gonosz, bűnös, hitetlen ember előtt egyetlen remény létezik csupán: bevallani azt Istennek. Nincs más út a szabadulás felé! Ézsaiás bevallja a nép helyett mindazt a gonoszságot, amit elkövettek. Akkor is és most is, a nép egyedüli reménysége a szabadulás felé, a szebb és jobb napok felé a bűnvallomásban volt. Sírni kell a bűnök miatt: boldogok, akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak! Mikor volt utoljára, hogy sírtál bűneid felett és megvallottad azokat Istennek?

Pardi Félix

Imaáhítat: 

Adjunk hálát Istenünknek bánatunkat örömre fordító irgalmáért! – Zsolt 30:3-6

Bibliaóra: 

Jézus Krisztus – Isten ajándéka az emberiségnek – Ézs 9:1-7; 11:1-5 (Aranymondás: Ézs 11:1-2)

DÉLUTÁN | 

A győztesek jövője

Igehely: Jel 21:1-8

Győztesek azok, akik öröklik Isten országát! Ennek az országnak az Úr Jézus lesz a legdíszesebb koronája. Ő lesz a legnagyobb élvezete a mennyországnak. Az Úr Jézus után, a következő nagy koronája, dísze a mennyországnak maga a gyülekezet lesz, akit Isten, az Ő Fiának drága vére árán váltott meg. De még ott is, a gyülekezet felékesített menyasszonynak van nevezve. Ez a kapcsolat, ami már most létezik a gyülekezet és az Úr Jézus, vőlegény és menyasszony között, nem szűnik meg az örökkévalóságban sem. Megpróbálni körülírni ezt a csodálatos helyet, egy nagyon drága, de nehéz foglalkozás. Elmagyarázni annak szépségét olyan, mint ha egy gyönyörű rózsát akarnánk szépen lefesteni. Csak jobban elrontanánk. De milyen boldog az az ember, akinek szívében ott van ez az erős vágy, hogy oda bejusson, ahol már nincs fájdalom, szenvedés, sem bűn, sem halál. Sok esetben nehezen hisszük el, hogy létezhet egy ilyen hely, ahol mindezek hiányoznak. Isten tudja, milyen a mi szívünk, ezért külön megerősít minket, és határozottan, minden kétséget kizárva akarja, hogy higgyük el, a mennyország egy új és csodálatos hely, ahol fájdalom nem lesz többé, mert az elsők elmúltak! Milyen vonzó hely a mennyország! Egy minden fájdalomtól mentes világ: testi, lelki szenvedés mind megszűnik. Így mondja itt az Úr Jézus: íme, mindent újjá teszek. És hogy ezt higgyük el, aláhúzza az által, hogy azt mondja Jánosnak: „írd meg, mert e beszédek hívek és igazak.”

Felsorolja az Ige a 8. versben mindazokat, akik nem jutnak be abba a szent városba, akiknek soha nem lesz részük ezekben az áldásokban, amiket a menny tartogat. De mielőtt felsorolná Isten azokat az iszonyatos bűnöket, amik kizárják az embereket onnan, még egyszer hívja őket megtérésre. Isten azt akarja, hogy minden ember tudja meg újra és újra, hogy van számára is bocsánat, lehet része kegyelemben bárkinek, aki ezt elfogadja és megtér. Ezt a bűnös világot csak hit által tudjuk legyőzni, és ez lehetséges bárkinek, aki megtér a Szentlélek ereje által. Látva és tudva, milyen ígéreteink vannak, milyen jövőt készít Isten az őt szerető győzteseknek, érdemes megtérni, érdemes hívő életet élni! Vajon ez a jövő, amiről ír az Ige, a tied is? Légy te is Isten országának örököse!

Pardi Félix

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:17–28; Kulcsige: Mt 20:27 „És aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok.”

Két testvér-tanítvány szeretne „helyezkedni” Isten országában, anélkül, hogy tudnák, hogy mi is ez az ország. A lobbitevékenységbe anyjukat is bevonják. A kérdés időzítése is azt mutatja, hogy nagyon nem értik Jézust, aki éppen harmadjára beszél a rövidesen bekövetkező haláláról és feltámadásáról. Lukács szerint még az utolsó vacsora estjén is azon megy a vita, ki a nagyobb Isten országában. Jézus válaszából kiderül, hogy maga a kérdés föltevése is rossz: „Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk.