2018. február 2., péntek

DÉLELŐTT | 
Nagyobb szeretet

Igehely: Lk 7:36-50; Kulcsige: Lk 7:44 „Majd az asszony felé fordulva ezt mondta Simonnak: Látod ezt az asszonyt? Bejöttem a házadba, és nem adtál vizet a lábam megmosására, ő pedig könnyeivel öntözte lábamat, és hajával törölte meg.”

A bűnös nő nagyobb szeretetet tanúsított Jézus felé, mint Simon farizeus, aki csak képmutató módon tette ezt, mert a saját hírnevével törődött. Talán azt gondolta, hogy Jézus népszerűségét kihasználva növelheti hírnevét azok között is, akik szimpatizálják Jézust.

Az igazi szeretet a bűnbánatból és bűnbocsánatból fejlődik ki. Ilyen volt a bűnös asszony szeretete, vagyis megtanult szeretni (1Thessz 4:9). Nem számított a körülmény, sem az ára, csakhogy kifejezhesse szeretetét Jézusnak. Nem törődött mások megítélésével, mert csak Jézus véleménye, a lelke szabadsága és megtisztulása számított.

Ezt a szeretetet mutatta be Jézus (Jn 15:13), ezt tapasztalta meg a bűnös asszony, és erre adott nekünk is lehetőséget (Róm 5: 1-5). Szívleljük meg Isten tanácsát: Tisztítsátok meg lelketeket az igazság iránti engedelmességgel képmutatás nélküli testvérszeretetre, egymást kitartóan, tiszta szívből szeressétek! (1Pt 1:22)

Milyen a te szereteted Jézus és az emberek iránt?

Dézsi István

DÉLUTÁN | 

Bizalom Isten vezetésében

Igehely: 2Thessz 3:1-5

Látszólag annak nehezebb az Úrhoz térnie, akinek kemény szíve van. De ha a kemény szív összetörik, akkor már nincs tovább. Teljesen ki kell cserélődnie, hogy új élet induljon el. Ez történt Pállal is, látványos módon. Amilyen buzgón üldözte Krisztus követőit megtérése előtt, annyira odaadóan szolgálta Krisztus gyülekezetét azután. Amilyen erőteljes volt benne a megfelelni akarás a törvénynek megtérése előtt, annyira százszázalékos volt az Úrra hagyatkozása azután. Így van ez ma is. Ha teljes volt az életed átadása Istennek, akkor teljes a ráhagyatkozásod is. Örömmel vársz rá, és kétségek nélkül követed Őt. Úgy látod, hogy híjával vagy ennek? Nem azért van ez, mert annak idején csak fél szívvel adtad oda magad neki? Ha fél lábbal a széles úton maradtál, soha nem tapasztalod meg, milyen a mennyei Atya karjaiban biztonságban lenni. Vágysz-e erre? Add át magad (újra) TELJESEN neki, és tied lesz minden ige: „hűséges az Úr”, „bizalmunk van az Úrban”, „az Úr pedig irányítsa szíveteket” (2Thessz 3:3-5)!

Lisztes Tibor

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:1–2, 11–26; Kulcsige: Mt 27:14 „Jézus azonban nem felelt egyetlen szavára sem, úgyhogy a helytartó nagyon elcsodálkozott.”

Szomorúság töltött el, amint ez igének első sorait elolvastam. Mekkora sötétség volt a főpapok és a vének szívében, és milyen mérhetetlen gonoszság! Alighogy megvirradt, máris gonosz döntést hoztak: Jézust halálra juttatják. Aztán eszerint cselekedtek is: megkötözve átadták őt Pilátusnak. Ez a sötétség órája volt. No, de lássuk, milyen bűnt talált Pilátus Jézusban? Semmit, mert benne nem volt. Kérdésére: „Te vagy-e a zsidók királya?”, Jézus válasza csak ennyi volt: „Te mondod.” Ezen elcsodálkozott még Pilátus is. Miért nem próbálja menteni az életét?