2018. február 22., csütörtök

DÉLELŐTT | 
A hitetlenség a legfájóbb Jézusnak

Igehely: Lk 9:37-45; Kulcsige: Lk 9:41 „ Jézus így szólt: Ó, hitetlen és elfajult nemzedék, meddig leszek még veletek, és meddig szenvedlek még titeket? Vezesd ide a fiadat!”

Vannak olyan Istennel átélt élményeink, amelyekről azt mondjuk, hogy bár sose lenne vége. Ezt az érzést élte át Péter, Jakab és János a megdicsőülés hegyén: „Jó nékünk itt lenni...” De nem lehet mindig a hegyen maradni, le kell onnan szállni, és az emberek közé kell menni. Miért? Mert az embereknek szükségük van Jézusra. Amikor Jézus lejött a hegyről, már várta őt a sokaság, várta egy édesapa, akinek a fia nagyon beteg volt. Bár kért segítséget a tanítványoktól, de azok nem tudtak rajta segíteni. Jézus látszólag nem az apa kérésére válaszol, hanem a hallgatósághoz intézi kemény szavait. Hitetlen nemzedéknek nevezi őket, akiket nem győz meg a sok csoda, amit Jézus szemük láttára már eddig is tett. Márk evangélista beszámolt arról is, ahogy válaszolt az apa Jézus szavára: „Hiszek, segíts a hitetlenségemen!" (Mk 9:24) Az ilyen hitetlenség miatt nem haragudott Jézus, hiszen a magunk erejéből képtelenek vagyunk hinni, szükségünk van Isten hitet ajándékozó kegyelmére. Viszont arra haragszik Isten és számon kéri, mikor valaki nem hagyja, hogy meggyőzessen. Milyen a te Isten-hited?

Tóth Róbert

DÉLUTÁN | 

Könyörgés bűnbocsánatért

Igehely: Dán 9:17-19

Dániel a mindenható, erős Istenhez fordul könyörgésével, aki képes helyreállítani Izráelt. Ha Isten megengedi Izráel visszatérését, a templom és Jeruzsálem helyreállítását, ez önmagáért az Úrért fog történni. Dániel alázatos könyörgése így hangzik: „ragyogjon rá orcád elpusztult szentélyedre, önmagadért, ó Urunk”. Isten nem azért válaszol a kéréseinkre, akik mi vagyunk, hanem azért, aki Ő.

A szentély Istennek az emberrel való találkozási helye és az áldozatok bemutatásának a helye. Dániel ennek a helyreállítását óhajtja. Az imákra való válasz Isten nagy irgalmából származik: „mert nem a magunk igaz tetteiben, hanem a te nagy irgalmadban bízva visszük eléd könyörgéseinket”. Az ilyen ima tetszik Istennek. A kegyelem ajtaja tágra nyílik azok előtt, akik bíznak az irgalom alapelvében. A meghallgatásért, a bűnbocsánatért és a késedelem nélküli cselekvésért könyörög Dániel, és Isten tekintélyére hivatkozik ezekkel a szavakkal: „a te nevedről nevezték el városodat és népedet”. A szabadulás Isten nevében és az Ő dicsőségére fog történni a bűnbocsánat elnyerése után.

Szekrényes Pál

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.