2018. január 15., hétfő

DÉLELŐTT | 
Hiszed Jézus hatalmát?

Igehely: Lk 5:12-16; Kulcsige: Lk 5:12 „de ugyanígy Jakabot és Jánost is, Zebedeus fiait, akik Simon társai voltak. Jézus akkor így szólt Simonhoz: Ne félj, ezentúl emberhalász leszel!”

Jézus Krisztus és a gyógyulásért könyörgő leprás beteg találkozása nem volt lehetetlen, mert Izráelben elkülönítették ugyan a leprásokat, de a falvakból nem tiltották ki őket, sőt nagyon szigorú feltételekkel még a zsinagógai istentiszteleten is részt vehettek. Mindenesetre a leprás nyíltan megvallotta betegségét, Jézus pedig – hitét látva – azonnal meggyógyította.

Izráel népének felfogása szerint ilyen gyógyulás csak isteni beavatkozásra történhet, és előzetesen megtörtént bűnbánat és bűnbocsánat a feltétele, tehát maga a gyógyulás ezek bizonyítéka. Ezért kötelezte Jézus a gyógyult beteget a 3Móz 14:1-től előírt áldozat bemutatására: ez az áldozat Jézus isteni erejének bizonyítéka volt a papok számára, de ugyanakkor bizonyíték ellenük is, mert ők a betegséggel szemben tehetetlenek voltak.

Mint oly sokszor, Jézus ez alkalommal is megtiltotta a tettei körüli „hírverést” a gyógyult betegnek, de mégsem tudta megakadályozni hírének terjedését a nép körében.

Tapasztaltad-e már Jézus megtisztító hatalmát életedben? Hogyan tudnád még jobban jelét adni Isten hatalmában való bizalmadnak?

Horváth Ferenc

DÉLUTÁN | 

Szövetségkötés a forrásnál

Igehely: 1Móz 26:22-33

A víznek központi szerepe van életünkben, a pusztában különösen is. A forrás, vagy az ásott kút mélyén feltörő élő víz életet jelentett a vándorló, állattartó pátriárka családjának. Szeretem ezt a csendes Izsákot. Szorgalmasan ássa, embereivel ásatja a kutakat. Korábban olvassuk, hogy bővizű kútjaik miatt perlekedtek vele a helyiek. Izsák tovább vonult, és az Úr segítségét kérve az új helyen is ásatta a kutakat. Talált is élő vizet. A munka eredménye az Isten áldása.

Egy másik gyöngyszem Izsák lelkülete e furcsa szövetségkötés során. Abimélek fölismerte, hogy Izsák eredményeinek titka, hogy vele van az Úr. Szövetséget akartak ezért kötni vele. De hát eddig gyűlölték. Amikor Abimélekék ennek ellenére azt állították, hogy jóban voltak vele, Izsák nem vitatta, hanem szövetségét adta. Meg is jött az elismerő válasz Istentől: „Még aznap... ezt mondták neki: Vizet találtunk.” Versengés helyett szövetségkötés. Még ha méltatlan is rá a másik fél. Uram, add nekem is Izsák lelkületét! „Jöjj élő víz, te égi íz...”

Herjeczki Géza

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.