2018. január 7., vasárnap

DÉLELŐTT | 
Istentől származik

Igehely: Lk 3:23-38; Kulcsige: Lk 3:38 „Ez Enósé, ez Sété, ez Ádámé; ez pedig az Istené.”

A nemzetségi táblázatok nem nagyon népszerűek, pedig minden egyes nemzetségtáblázatnak megvan a jelentősége és fontossága. Jézus mintegy harminc esztendős volt, amikor elkezdte nyilvános szolgálatát, akárcsak más jelentős ószövetségi személyek, mint például József vagy Dávid (lásd 1Móz 41:46; 2Sám 5:4).

Mátéhoz hasonlóan Lukács is közli Jézus nemzetségi táblázatát, de Lukács evangélista sajátos céljának megfelelően ez a táblázat eltér a Máté szerintitől. Az első különbség az, hogy Lukács (görög szokás szerint) visszafelé halad a történelemben, a másik pedig az, hogy Máté csak Ábrahámig követi a származási vonalat – mert az ő szemében Jézus Izráel Messiása –, Lukács viszont Ábrahámon túl Ádámig, mert ő az egész emberiség Megváltóját mutatja be Jézusban. Krisztus Jézus Istentől származik, és az egész világ számára adatott.

Érdemes megfigyelni azt is, hogy mindkét táblázat a hetes beosztás szerint készült, de Máté evangéliumában három nagy korszakon belül kétszer-kétszer hét ős szerepel, Lukács evangéliumában viszont Ábrahámtól Ádámig háromszor hét, Izsáktól Dávidig kétszer hét, Nátántól Sealtielig és Zerubbábeltől Jézusig ismét háromszor-háromszor hét, összesen tizenegyszer hét ős szerepel. Józseftől Dávidig alig van egyezés, innen Ábrahámig alig van eltérés a Máté és Lukács szerinti nemzetségtáblázat között.

A nemzetségi táblázat, amely Jézust emberi származása szerint mutatja be, a 22. versbeli isteni szózathoz kapcsolódik, amelyben az Atya Jézust az Ő szeretett Fiának (nagy kezdőbetűvel) nevezi, akiben gyönyörködik. Az első Ádámot is nevezhetjük Isten fiának (kis kezdőbetűvel) a teremtés által, így rajta keresztül az istenfiúság részese volt az egész emberiség is. Ámde Ádám eljátszotta ezt a kiváltságot: majd csak a „második Ádám”, Krisztus szerezte vissza a lehetőséget az egész bűnbeesett emberiségnek, kereszthalála által. Ezért beszédes számunkra az, hogy a nemzetségi táblázat élén nem Ádám, hanem Jézus neve áll, mert nem adatott nekünk más név, amely által meg kell tartatnunk.

Örömmel olvasod-e végig a bibliai nemzetségi táblázatokat, vagy gyorsan átfutsz rajtuk, netalán átugrod őket? Tudod-e, hogy Isten igéjében nincs semmi felesleges? Megértetted-e, hogy Jézus nemzetségi táblázata velünk vállalt szolidaritását mutatja be?

Horváth Ferenc

Imaáhítat: 

Imaáhítat: Könyörögjünk, hogy képesek legyünk bölcsen számlálni napjainkat! – Zsolt 90:1-2. 10-12

Bibliaóra: 

Bibliaóra: A kiválasztottak gyülekezete – Ef 1:1-14 (Aranymondás: Ef 1:4)

DÉLUTÁN | 

Igémet adom a szádba

Igehely: Jer 1:4-19

Nincs annál csodálatosabb a hívő ember életében, mint amikor Isten olyan közel jön hozzá, hogy kezét kinyújtva megérinti száját és azt mondja: „Én most a szádba adom igéimet!” Jeremiással ez történt. S ha nem is fizikálisan, és ha nem is pontosan így, de velünk is ez történik, amikor Urunkkal, Jézus Krisztussal járunk. Szavai, igéi annyira betöltik szívünket, hogy a szánk is megnyílik, nem tudjuk elhallgatni üzeneteit (ApCsel 4:20).

Jeremiás elhívásának története a kiindulópontja a következő hét délutáni áhítatainak, melyek során Isten igéjének életünkben betöltött szerepéről olvasunk és gondolkodunk.

De miért is tartjuk olyan nagynak, fontosnak a Bibliát, az Isten igéjét? Éppen azért, mert az az Istené. A ma olvasott ige nagyon hangsúlyozottan szól erről. Isten áll az elhívás mögött és igéi mögött. Isten, aki az idők fölött áll. Figyeljük meg az időbeliséget jelző szavakat: „mielőtt” - „most... a mai napon” - „beteljesítem... idehívom... indulj, hirdesd... harcolni fognak... veled leszek... majd megmentelek.”Jeremiás személyes életében Isten volt a múlt, Ő cselekszik most, és ő formálja a jövőt is.

Az Ige azért volt fontos az Ószövetségi időkben és azért fontos ma is, mert az az örökkévaló Isten szava. Jézus Krisztus – az idők teljességén testté lett Ige is az Övé. Az én életemben is Ő cselekszik – Ő a múlt, a jelen és a jövő. Meggyőződésem, hogy az Ige körül forog az egész világ, a történelem.

Hadd kérdezzem kedves testvérem, milyen szerepet tölt be Isten igéje a te életedben? Valamikor régen így válaszoltam egy ilyen kérdésre – s örülök, hogy azóta is ugyanígy érezhetek:

AZ IGE RABJA / beszédeid már végleg / velem maradnak / elmúlhat ég és föld / változhat minden változó / elhagyhat testem is / ? földből való ? / de szavaid velem maradnak / most már az Ige rabja lettem / önként és örömmel múlik tovább az elmúlandó / de megmarad mi változatlan / s a szívem Tiéd örökre (HG, 1980)

Ha esetleg azzal védekeznél, hogy neked nem adta szádba az Úr az igét, mint Jeremiásnak, akkor azt tanácsolom, hogy vedd a kezedbe legalább és olvasd. Örülj annak, hogy másokkal már leíratta. Ott lehet a kezedben. A kézben tartott és olvasott Ige a szívbe juthat, sőt, azután az ajkunkra is. A sorrend körülbelül ez. Hol tart az Ige az életedben?

Herjeczki Géza

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.