2018. július 11., szerda

DÉLELŐTT | 
Légy kitartó az imádkozásban, ne csak fogadkozó!

Igehely: Mt 26: 36-44; Kulcsige: Mt 26:41 „Virrasszatok, és imádkozzatok, hogy kísértésbe ne essetek: a lélek ugyan kész, de a test erőtlen.”

A mai igerészben három különböző magatartást is megfigyelhetünk. Ez az éjszaka is hasonlóan kezdődik, mint sok más éjszaka. Az Úr félrevonul imádkozni, tanítványai vele vannak, kivéve Júdás. A mi napunk is indulhat a megszokott módon, de nem mindegy, hogyan fog folytatódni, milyen tetteket fogunk véghezvinni, mint ahogy a tanítványok esetében sem volt mindegy, hogy ők mit tettek. Egyrészt ott van Júdás, aki jön az ő csapatával elfogni az Úr Jézust, akit elárult, vagy ott vannak a másik táborban a többi tanítványok, akiket kivisz Jézus magával imádkozni a Gecsemáné kertbe, hogy vele virrasszanak. Másrészt ott van Jézus, aki lelkében megszomorodva gyötrődik, tudva, hogy vár reá a kereszthalál. Péter fogadkozik, hogy ő kitart Mestere mellett, de most nem kész vele virrasztani. Ebben a történetben három ellentétes cselekvést látunk, amelyet nem szabad követnünk. Legyünk éberek, nehogy tetteink, beszédünk elárulja Jézus Krisztust. Mindig legyünk készek imádkozni másokért vagy másokkal, s ha mi kerülünk szükségbe, akkor kérjünk segítséget lelki testvéreinktől, hogy imádkozzanak értünk, velünk.

Tóth József

DÉLUTÁN | 

A bölcs élet kiteljesedése

Igehely: Péld 2:1-22

Az Istentől kapott bölcsességnek az élet minden területére ki kell terjednie a hívő életében. A Sátán mindig a gyenge pontokat támadja, nekünk pedig ezeket kell felismernünk a Szentlélek segítségével, és megerősítenünk. Igénk néhány dologra int:

Keresd a bölcsességet! Úgy kell kutatni, mint valami rejtett kincset. Nem lehet csak úgy, akárhol rábukkanni. A bölcsesség, ismeret és értelem az Úr szájából származik. Úgy olvasd a Bibliát, hogy abból üzenetet, választ kapj az Úrtól!

Vigyázz az útra! A bölcs mindig egyenes úton jár, jelentse ez akár a mindennapi megélhetéssel kapcsolatos tennivalókat, akár a beszédet. Sajnos, vannak, akik letérnek a bölcsesség útjáról. Életüket ördögi hazugság és hamisság fogja gúzsba kötni, bár ezt az elején nem is sejtik.

Vigyázz a vágyaidra! A tisztátalanság különböző kísértései olyan útvesztők, melyek végzetessé tehetik a hívő életét: többé nem talál vissza az Úrhoz, ha könnyelmű a bűnnel szemben.

Ha az isteni bölcsességre figyelsz, akkor az Úr útján maradsz, és biztosan haladsz a menny felé.

Bányai István

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.