2018. július 20., péntek

DÉLELŐTT | 
A böjt, amellyel csak becsapja magát az ember

Igehely: Ézs 58:1-14; Kulcsige: Ézs 58:5 „Ilyen az a böjt, amely nekem tetszik? Ilyen az a nap, melyen az ember a lelkét gyötri? Ha lehajtja fejét, mint a káka, zsákruhát ölt, és hamut szór maga alá, azt nevezed böjtnek és az Úr kedves napjának?”

Az emberek általában a böjtöt csak akkor szokták gyakorolni, amikor valami fontos döntés előtt állnak. Legyen szó iskola vagy munkahely választásról, házasságról vagy költözésről. Valóban nagy nyereség az élet minden kérdésében Istentől tanácsot kérni. De mi van, ha nem jön azonnal a válasz? Az embernek két lehetősége van: néhány sikertelen próbálkozás után feladja az Isten keresést és megpróbál a saját józan eszére hallgatni, vagy szinte már a végletekig menve elkezdi magát gyötörni, mint a Baál prófétái Illés idejében. Mivel a böjt egy Istenhez való közeledés, mielőtt bármit is tennénk, jó ha meghallgatjuk az Ő véleményét is a böjtről. Isten őszintén feltárja előttünk, milyen böjt tetszik neki valójában. Tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy Ő kedvét leli az önkínzásban. A mi Atyánk sokkal többre értékeli a töredelmes és bűnbánó szivet, mint bármilyen más áldozatot. Mivel ő egy végtelenül kegyelmes Isten, gyönyörködik abban, amikor az emberek is kegyelmesek és elengedőek egymással. Ő értékeli, amikor mi is gondoskodunk és segítünk másokon. Egyszerűen csak azt szeretné, ha olyanok lennénk, mint Ő. Milyen áldozatot vár ma Isten tőled?

Nagy Ferenc

DÉLUTÁN | 

Elsőrendű a lelki tisztaság

Igehely: Dán 1:1-17

A legtöbb fiatal álma, hogy jól nézzen ki: ne legyen se kövér, se sovány, se szemüveges, se pattanásos. Dániel, természetből adódóan egy jó kinézetű fiatalember volt. Egy olyan ifjú, akinek helyén volt az esze is. Jó tanuló volt, mindenben az elsők között mozgott, és kitűnően beszélt idegen nyelveket. Megnyíltak a kapuk előtte és kikerült külföldre. Mit tenne ma egy ilyen adottságokkal rendelkező fiatal? Valószínűleg csak úgy habzsolná az életet: pénz, karrier, nők. De figyeljük meg, hogy mit tesz Dániel! Ha már a király ételével sem akarta magát beszennyezni, valószínű, hogy más bűnöket is igyekezett elkerülni. A tiszta és mértékletes élet még szebbé tette őt. Ma is szeretnének szépek és sikeresek lenni a fiatalok. Ezért kipróbálják a fülbevalót, tetoválást, cigarettát, drogot, alkoholt, paráznaságot. De sajnos az ilyenek beleesnek az ördög csapdájába, és még jobban tönkreteszik magukat. Dániel a tisztaságot választotta, és nem lett kárára. Sikeres és befutott lett, mert Istent tartotta elsőnek. Ma is csak két út van előttünk: ha Istent választjuk, minden nap szebbek leszünk. Ha a Sátánra hallgatunk, tönkre tesszük magunkat.

Nagy Ferenc

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:17–28; Kulcsige: Mt 20:27 „És aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok.”

Két testvér-tanítvány szeretne „helyezkedni” Isten országában, anélkül, hogy tudnák, hogy mi is ez az ország. A lobbitevékenységbe anyjukat is bevonják. A kérdés időzítése is azt mutatja, hogy nagyon nem értik Jézust, aki éppen harmadjára beszél a rövidesen bekövetkező haláláról és feltámadásáról. Lukács szerint még az utolsó vacsora estjén is azon megy a vita, ki a nagyobb Isten országában. Jézus válaszából kiderül, hogy maga a kérdés föltevése is rossz: „Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk.