2018. július 25., szerda

DÉLELŐTT | 
Gyülekezeti kórkép: Kisebbségben a hitvallók

Igehely: Jel 2:18-29; Kulcsige: Jel 2:19 „Tudok cselekedeteidről, szeretetedről és hitedről, szolgálatodról és állhatatosságodról és arról, hogy az utóbbi cselekedeteid többet érnek az elsőknél.”

A város ahonnan az első európai keresztyén származott (ApCsel 16:14), a legkisebb volt a hét közül, amelynek gyülekezeteihez üzenetet küldött Jézus. „A vesék és szívek vizsgálója” megdicsérte az itt élő hívőket, habár hamar fény derült a közösség világiasságára. Nem kevesen lehettek azok a gyülekezetben, akik elvetették a Jeruzsálemben hozott apostoli zsinat intelmeit (ApCsel 15:29), és elfogadták a hamis próféták erkölcstelenségre, paráznaságra, bálványimádásra tüzelő tanításait. Az Isten Fia megtéretlenségük súlyos és elkerülhetetlen ítéletével szembesítette őket (21-23).

A gyülekezetnek olyan világhoz van küldetése, amely a gonosz hatalmában van (1Jn 5:19). Ha a világnak sikerül betörnie Krisztus népe közzé, a misszió kudarcba fullad (Mt 6:23). Jézus azért könyörgött, hogy Atyja őrizze meg a gonosztól követőit, akik nem e világból valók, de a világban élnek (Jn 17:15). Milyen területeken fenyegeti a világ szellemisége gyülekezetedet? Hogyan segítheted elő a gyülekezet tisztaságát és szentségét?

Szabó László

DÉLUTÁN | 

Miért nem tisztelnek?

Igehely: Mal 1:6-9

Izráel népe istentiszteletének szerves része volt az áldozat. Ezeknek rendjét a mózesi törvény szabályozta. Áldozhattak Izráel fiai állatokat, de földjük termésének felajánlásával is szolgálhatták Istenüket. Alapvető követelmény volt, hogy a szarvasmarha, juh, kecske, gerlice vagy galambfióka hibátlanul egészséges legyen. Nem volt mit keresnie az áldozati oltáron a fogyatékos, vak, törtcsontú, sérült, fekélyes, rühes vagy beteg állatnak (3Móz 22:17-30). A föld termésének, a frissen szedet gyümölcsöknek, mustnak, olajnak is a legjavát fogadta az Úr kedvesen népétől (Neh 10:38). Az aratás első kévéje és az új gabonából sütött kenyér az Istent illette meg (3Móz 23:10.17). Az áldozati szertartások előírásai, átmeneti időre adattak Izráel népének azzal a céllal, hogy Jézus Krisztusra, a tökéletes áldozatra mutassanak (1Pét 1:29). Ahogy a nép papjai Malakiás próféta idejében vétkeztek azzal, hogy Istent nem tisztelték, a szolgálatukat nem becsülték, korruptak és képmutatóak voltak az áldozati szolgálatok tekintetében; ugyanúgy mi is megszomorítjuk az Urat, amikor nem a legjobbat adjuk neki életünkből, időnkből, pénzünkből, tehetségünkből és erőnkből.

Szabó László

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.