2018. június 27., szerda

DÉLELŐTT | 
Szükséges, hogy keressünk, zörgessünk!

Igehely: Mt 7:7-11; Kulcsige: Mt 7:8 „Mert aki kér, mind kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek megnyittatik.”

Kérjetek, keressetek és zörgessetek! Ez Jézus hármas felhatalmazása felénk. Vajon, mit is jelent ez tulajdonképpen? Az imádság gyakorlatára buzdít Jézus ezzel bennünket. Szabad és lehet nekünk keresni, sőt kérni az Istent imában. Miért kell és lehet nekünk kérni az Istent?

1. Mert Jézus azt ígéri, hogy aki kér, az kap, nem biztos, hogy azt, amit kér, de biztos, hogy kap valami jót az Istentől.

2. Mert ezáltal az Istenbe vetett hitünk megerősödik, megtapasztalva azt, hogy Ő válaszol a mi kéréseinkre.

3. Mert ezáltal az Isten neve megdicsőülhet. Az imameghallgattatás mások számára is meggyőző erő, annak érdekében, hogy Istenbe vetett élő hitre jussanak. Ezért bátorít Jézus ma téged is, hogy keresd Őt, zörgess a menny ajtajánál hittel és kitartással. Ha megteszed, Ő azt ígéri, válaszol. Mennyire veszed te ezt komolyan?

Balogh Gábor

DÉLUTÁN | 

Védekezés a korinthusiak előtt?

Igehely: 2Kor 12:11-21

Pál apostolnak a legtöbb gondja, baja, ha lehet így fogalmazni, a korinthusi gyülekezettel volt. Nem mulasztja el a dorgálást, a kemény figyelmeztetést (21). Személyes konfliktus is volt Pál és a gyülekezet között, ami egy feszült állapothoz vezetett. Mindezektől eltekintve, az apostol aggódó gondoskodását lehet átérezni intő, dorgáló, feddő szavai mögül. (15)

Az apostol, megaláztatásnak, szenvedésnek tekinti, ha a látogatása alkalmával a gyülekezet problémáival kell foglalkozzon, a közösség erkölcsi lazasága miatt. (21. v.; 13:1-2)

Kedves olvasóm, vannak bajaink, gondjaink, a közösségben, a családban ahova tartozunk. A megoldásokat ne embereknél keressük, hanem Isten szeretetét vegyük igénybe bűnbánattal és bocsánatkéréssel. A gyülekezet lelkipásztora megtesz mindent, de ha nincsen személyes megtérés, bűnmegvallás az Úr előtt a lelkipásztor is erőtlennek bizonyul, bármenyire szeretné rendezni a vészes helyzetet.

Mennyire vagy kész, kedves olvasóm, megállni az Úr előtt őszintén és igazán?

Mucsi Bálint János

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:1–16; Kulcsige: Mt 20:15 „Hát nem tehetek azt a javaimmal, amit akarok? Vagy azért vagy irigy, mert én jó vagyok hozzájuk?”

Tegnapi igénk úgy fejeződött be, hogy „sok elsőből lesz utolsó, és sok utolsóból első.” Hogyan? Erre is választ ad a mai igénk. A számok és teljesítmény bűvöletében élő ember nem tud mit kezdeni a mai történettel. Pedig de szeretnénk matematikai szöveges faladatként tekinteni erre a példázatra! A kérdés végül az lenne: Ha a gazda mindenkinek ugyanannyit fizetett, mennyi volt az átlagos órabér? Mindannyian érezzük, hogy nem jó a kérdés. Isten kegyelmi elhívása összeegyezhetetlen a mi matekunkkal. Nincs egész örök élet, fél örök élet, negyed örök élet… mint ahogy üdvösség sem.