2018. május 18., péntek

DÉLELŐTT | 
A Szentlélek felken a szolgálatra

Igehely: 2Kir 2:9-15; Kulcsige: 2Kir 2:15 „Látták ezt a jerikói prófétatanítványok, akik átellenben voltak, és ezt mondták: Az Illésben munkálkodó lélek Elizeusra szállt! És eléje menve a földre borultak előtte.”

Illés elmondja Elizeusnak, hogy nemsokára elragadják őt a földről. Ezért most van az ideje, ha kérni akar valamit tőle. Elizeus nem gondolkozik sokáig, azonnal kimondja, hogy mit akar: az Illésben működő lélekből kétszeres részt. Meg is kapja. Bizonyíték, hogy látta Illést elragadtatás közben. Elizeusnak nem volt sok tapasztalata az Úrral való járásban, ezért próbát tett. Az Illésről leesett palásttal ráütött a folyó vizére és az ketté vált.

Honnan tudjuk meg, hogy Isten Szentlelke bennünk van és dolgozik bennünk, általunk, és hogy fel vagyunk kenve a szolgálatra? Olyan dolgokat fed fel előttünk a Szentlélek, amilyeneket eddig nem láttunk. Olyan igazságokra tanít meg minket, amelyeket eddig nem értettünk meg. Elveszi a félelemnek lelkét. Életre kelti halandó testünket a bennünk lakó Lelke által. Felkészít és felken a szolgálatra.

Tapasztalod ezeket magadban? Te mit kérsz az Úrtól? Csak egy nyugodt csendes öregkort akarsz, vagy kéred az Illésben levő lélek kettős mértékét?

Veress Bálint

DÉLUTÁN | 

A Szentlélek gyümölcse: hűség és szelídség

Igehely: Jel 2:10, 4Móz 12:3

Ki és mi mellett legyünk hűségesek? A válasz egyértelmű a hívő ember számára. Jézushoz és az ajándékba kapott értékekhez kell hűek legyünk egy életen át. Ha jól indultunk együtt az Úrral, akkor tartsunk ki, mert vannak lehúzó erők. A Sátán támad, akadályozni akar a jó indulásban, ha ez nem sikerült, akkor menet közben akar erőtleníteni, ha ez se sikerül, akkor a jó megérkezést akarja megrontani. Szüntelenül ott liheg a nyakunkban. Ezért kell a hűség minden helyzetben, és erre a Szentlélek tud képessé tenni. Igénk tanítása szerint az életnek koronáját kapjuk meg, ha mindhalálig hűségesek maradunk. Az élet korona nem más, mint a jellemünk, s munkánk kiteljesedése, és végül pedig a mennyei jutalom, amit az Úr készít nekünk.

A szelídség is egy olyan erény, ami megjelenik a hívő ember életében, ha az Úrral jár. Mózes szelíd ember volt. Ez viszont nem jelentette azt, hogy vele bármit megtehettek. Tudott erélyes is lenni, de nagyon türelmes is. Ez az erő és gyöngédség egyesítése. (Platón ezt találóan illusztrálta a házőrző kutyával, mely az idegenekkel szemben bátran és elriasztóan viselkedik az ismerősökkel szemben, szeretettel és barátságosan.) A hűség minőséget ad életünknek, a szelídség pedig kapcsolatainkat teszi széppé.

Budai Lajos

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.