2018. május 21., hétfő

DÉLELŐTT | 
„Új szívet adok nektek”

Igehely: Ez 36:22-28; Kulcsige: Ez 36:26 „Új szívet adok nektek, és új lelket adok belétek: eltávolítom testetekből a kőszívet, és hússzívet adok nektek.”

Olyan ígéretet adott Isten a népének, amely magába foglalja az újjászületés gondolatát. Amíg Isten nem ad egy ilyen méretű változást az ember életébe, addig képtelen az Ő akarata és tetszése szerint élni. Amit mások a kiválasztott néppel kapcsolatosan mondtak, tükrözte a véleményüket Izráel Istenével kapcsolatosan is (20). A bűneik által, amelyben éltek, gyalázatossá tették az Isten nevét, akár úgy is mondhatnánk, hogy megvetették Istent. Isten azonban az Ő nevéért cselekszik: megváltoztatja népének állapotát, a fogságból, ahová bűneik miatt kerültek, hazaviszi őket. De mielőtt megváltoztatná gyalázatos helyzetüket, változást fog adni egyéni életükben. A hangsúly itt azon van, amit Isten tesz az Ő népéért: megtisztít, a kőszív helyett érző szívet ad, adja a Lelkét, aki által képessé tesz parancsolatai szerint élni.

Miközben várod, hogy Isten különleges módon kiárassza életedre áldását, kívánod azt a változást, amelyet csak Ő tud elvégezni? Hiszed, hogy ezek az ígéretek neked is szólnak, és hogy Istennek van hatalma, hogy mindezeket megadja?

Fekete Csaba

DÉLUTÁN | 

A Szentlélek hív: jöjj!

Igehely: Jel 22:13-21

A Szentlélek minden embert hív, személyválogatás nélkül, az üdvösségre. A hívás szól azoknak, akik még a bűn állapotában vannak, de szól azoknak is, akik már megismerték Isten kegyelmét és bűnbocsánatát. Mit foglal magába ez a hívás? Egyrészt megtérést azokból a bűnökből, amelyek miatt nem lehet bemenni abba a városba, amit Isten az Őt szeretők számára készített, másrészt engedelmességet a Szentlélek hívásának.

A hazugság olyan bűn, ami nagyon elterjedt a mai időben. Ha olyat állít valaki, ami nem felel meg a valóságnak, vagy kötelezettséget vállal valamire, amit nem teljesít, akkor az illető hazudik. Az Ige figyelmeztet: kívül maradnak Isten országából azok, akik szeretik és szólják a hazugságot. A Szentlélek hívása a Jézus Krisztusba vetett hit által lehet eredményes. Az Úr Jézus vére által ma még meg lehet tisztulni, fehér ruhát lehet szerezni. Az Ige Jézust a Dávid gyökerének nevezi, általa van kezdete az üdvösségnek, és Ő a fényes hajnalcsillag, aki bizonyosságot ad az üdvösség felől. Krisztus menyasszonya, a Gyülekezet a Szentlélekkel együtt várja a Vőlegény érkezését, várod-e te is?

Fekete Csaba

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.