2018. május 3., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Nem hiábavaló munka

Igehely: 1Kor 15:55-58; Kulcsige: 1Kor 15:58 „Ezért, szeretett testvéreim, legyetek szilárdak, rendíthetetlenek, buzgólkodjatok mindenkor az Úr munkájában, hiszen tudjátok, hogy fáradozásotok nem hiábavaló az Úrban.”

A bűn és a halál olyan ellenségeink, amit saját erőnk által nem győzhetünk le. A bűn ellen azonban folyamatosan harcolnunk kell, és csak Krisztussal győzhetünk felette. A halál pedig, mint utolsó ellenség töröltetik majd el. Mivel Jézus Krisztus személyében egy ilyen erős szövetségesünk van, fontos, hogy szilárdan álljunk meg a hitben, vagyis semmilyen helyzet, körülmény ne rendítse azt meg. A feltámadás bizonyossága és a tudat, hogy egyszer meg kell állnunk Krisztus ítélőszéke előtt, hogy megjutalmaztassunk aszerint, amit e testben cselekedtünk, munkára kell késztessen bennünket. A munka fő mozgatórugója a szeretet Isten, testvéreim és felebarátaim iránt. Ebben a munkában nincs szabadság, nyugdíjkor. Ezt mindenkor végezni kell. A buzgóság, a munkában való jó előrehaladás bizonyítja az emberek előtt, hogy tudatosan munkálkodunk. A tény, hogy fáradozásunk az Úrért nem hiábavaló, segít előre haladni a nehéz körülmények között is. Mennyire vagy buzgó az Úr munkájában? Elfáradtál vagy szívesen fáradozol? Munkádért kitől várod a jutalmat?

Szeghalmi Győző

DÉLUTÁN | 

A kipróbált munkások ismérvei

Igehely: 2Kor 10:7-18

Fontos, hogy azok, akik Isten szolgálatába állnak, kipróbált életűek legyenek, akik igyekeznek jól vizsgázni a próbákban. Isten az, aki alkalmassá tesz a Neki való szolgálatra, segít Szentlelke által lelkileg felnőni ahhoz a szolgálathoz, amelyre elhívott.

A kipróbált munkások egyik ismertetőjele az, hogy tudnak építeni. Nem rombolják Isten országát, Isten gyülekezetét, hanem építik azt. Olyan munkások, akik mellett lehet fejlődni, előbbre haladni a keskeny úton.

Egy másik ismérve az az összhang, ami a szavaik és tetteik között van. Ma is ezt keresi és szeretné meglátni a világ az életünkben. Pál életében összhang volt a szavai, írásai és tettei között.

A kipróbált munkás magát nem másokhoz hasonlítja, hanem Istenhez. A szolgálatát sem mások szolgálatához méri, és nem ahhoz képest értékeli ki, hanem Isten Igéjéhez. Az ilyen testvérek nem ajánlják magukat, hanem tudnak várni Istenre.

Hogyan próbált ki téged Isten? A kipróbáltságnak milyen ismérvei vannak az életedben? Miben és hogyan segített neked az, hogy Isten próbára tett?

Kelemen Szabolcs

 Napi áhítat

Igehely: Mt 22:1–14; Kulcsige: Mt 22:9 „Menjetek ki tehát az országutakra, és akit csak találtok, hívjátok el a menyegzőre!”

Az embereket sok minden akadályozza abban, hogy elfogadják Isten meghívóját: szántóföld, kereskedés, munka, családtagok, barátok, vagy az ember saját makacs szíve. A példázat szereplői „mit sem törődve” a meghívással, mentek a saját dolguk és tervük után. A Sátán igyekszik elfoglalni az embert, hogy ne legyen ideje a lelkére vagy Isten szavára. Isten mindent elkészített számunkra, sőt minden ember számára, és megadta a lehetőséget, hogy megragadjuk a legnagyobb esélyt, a belépést az életre. Jézus idejében kevesen ragadták meg a nagy lehetőséget, és ma sem tolonganak az örök élet ajtajánál.