2018. május 4., péntek

DÉLELŐTT | 
Üdvösségünk munkálása

Igehely: Fil 2:12-28; Kulcsige: Fil 2:12 „Ezért tehát, szeretteim, ahogyan mindenkor engedelmeskedtetek, nem csupán jelenlétemben, hanem sokkal inkább most, távollétemben is, félelemmel és rettegéssel munkáljátok üdvösségeteket.”

Krisztus engedelmeskedett mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig, és ezzel felkínálta az üdvösség lehetőségét minden embernek. Az üdvösséget nem lehet megvásárolni, nem lehet ledolgozni az ellenértékét, ez Isten ajándéka, és kegyelemből hit által lehet a tied. Ezeket a sorokat Pál olyan embereknek írja, akik üdvösséget nyertek, és eddig Istennek engedelmeskedtek. Az üdvbizonyosság nem azt jelenti, hogy automatikusan bejutsz a mennyországba. Nem mindenki, aki kijött Egyiptomból jutott be az ígéret földjére. A próbák és kísértések miatt szükségünk van az állhatatosságra. Ezért tehát, mondja Pál, félelemmel és rettegéssel munkáljátok, vagyis vigyétek végig üdvösségeteket. Az ajándékba kapott üdvösség hálássá tesz, és ez a hála tettekben, munkálkodásban is meg kell nyilvánuljon. Milyen jó, hogy ezt a munkálkodást nem saját erőnkből kell végeznünk, hiszen Isten az, aki munkálja bennünk úgy az akarást, mint a cselekvést. Ha megvan a hitből fakadó engedelmesség Isten felé, akkor Ő tud irányítani tetszésének megfelelően (13). Elnyerted már Isten ajándékát, az üdvösséget? Ülsz tétlenül vagy munkálkodsz zúgolódás és vonakodás nélkül? Isten ki tudja munkálni benned, amit akar?

Szeghalmi Győző

DÉLUTÁN | 

A kivirágzott vessző bizonyítéka

Igehely: 4Móz 17:16-28 (Károli: 4Móz 17:1-13)

Izráel népe zúgolódott és panaszkodott Mózesre és Áronra. Irigykedtek: miért éppen Mózesen és Áronon keresztül szólna Isten? Lehet, hogy Isten nincs is velük, nem is Ő bízta meg őket a szolgálattal! Napjainkban is találkozunk hasonló állításokkal és vádakkal.

Isten válaszolt a zúgolódóknak: az Áron vesszője virágzott ki egyedül, a többieké nem. Akkor azt parancsolta Isten, hogy bizonyítékként helyezzék az Áron vesszőjét a szövetség ládája elé.

Isten bizonyított a szolgái mellett. Ő nem hagyja el az övéit. Van, amikor alaptalan vádakkal illetik Isten szolgáit, éppen azért mert hűségesek Urukhoz, és ragaszkodnak az Igéhez. Ilyenkor nem szabad megtorpanni, ki kell tartani Isten mellett. Képviselni kell az Ő igazságát, akkor is, ha ez szenvedéssel, nehézséggel jár együtt. Olyankor Isten mellettünk van, és ennél nem kell több. Isten Szentlelke segítsen abban, hogy mindig Isten oldalán küzdjünk!

Hogyan fogadod az alaptalan rágalmakat, panaszokat? Hogyan lehet továbblépni belőle? Hogyan tudsz segíteni azokon, akik alaptalanul vádolnak téged? Mit szoktál tenni, ha jogos vád ér?

Kelemen Szabolcs

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.