2018. szeptember 1., szombat

DÉLELŐTT | 
A valóságot értsük meg és ne az árnyékokkal foglalkozzunk!

Igehely: Kol 2:16-23; Kulcsige: Kol 2:17 „Hiszen ezek csak árnyékai az eljövendő Krisztusnak, aki a valóság.”

Pál a kolosséi gyülekezetnek egy határozott, kemény levelet írt! A gyülekezet elbizonytalanodott. Mi van a hívő élet középpontjában? Emberi teljesítmény, vallásos előírások megtartása? Pál szerint mindez „magunk csinálta kegyesség”. Milyen az igazi kegyesség? Az igazi kegyesség „ragaszkodik a Főhöz”, Jézus Krisztushoz, aki összetartja az egész testet. Úgy tűnik, a kolosséi gyülekezet Krisztus helyett a törvényt tette a központba. Egy törvényeskedő gyülekezet lett. Ennek a jellemzői: megtévesztés, rabság, emberi hagyományok, üres bölcselkedés, ítélkezés, alázat helyett alázatoskodás, tetszelgés, felfuvalkodás. Ennek ellentéte a Krisztus központú élet, a Krisztus központú gyülekezet. Mi jellemző erre? A szív felbátorodik, eljut a teljes bizonyosságra, meggyökerezett élet, hálaadás, új élet, a bűnbocsánat öröme, a győzelem bizonyossága és a győzelem megtapasztalása. Kedves Olvasó! Hagyd az árnyékokat, gyere a valósághoz, Krisztushoz! Az árnyékok eltűnnek majd, amikor a nap felkel! A világ világossága, Jézus Krisztus örökké Úr marad!

Pethő Albert

DÉLUTÁN | 

A világot legyőző hit

Igehely: 1Jn 5:1-5

Általában a világgal szemben védekező magatartást mutatunk. Hányszor halljuk komoly hívő testvérektől: nem engedhetjük, hogy a világ bejöjjön a gyülekezetbe. Nem engedhetjük be a családba, nem adhatunk neki helyet a saját életünkben. Mindez igaz! A mai Ige azonban ennél többet mond. A világ valami olyan, ami legyőzhető. Nem helyes az örökös rejtőzködés. Imaházainkat nem azért építettük, hogy nyugodtan elbújjunk a „világ” elől. A hit győzelem. A mi hitünk legyőzi a világot! Az első győztes maga Jézus Krisztus volt, aki a kereszten megszégyenítette a Sátánt. Nyilvánosan diadalt vett rajta. Feltámadásával szétzúzta a halált. Az Újszövetségi gyülekezet minden támadás ellenére néhány évtized alatt az akkor ismert világ minden pontján megjelent. Minél inkább üldözték, annál jobban erősödött. A mártírok vére maggá lett és százszoros termést hozott. Ma mintha megfordult volna helyzet. Európában imaházakat, templomokat zárnak be. Csökken az evangéliumi hívők száma. Semmi nem változott, csak a mi hitünk! „Az a győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk”!

Pethő Albert

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.