2018. szeptember 16., vasárnap

DÉLELŐTT | 
„Ne paráználkodj!”

Igehely: 2Móz 20:14 „Ne paráználkodj!”

A csupán két szóból álló parancsolat megszegése sokkal súlyosabb következményekkel jár, mint az, ha a piros jelzőlámpánál átsuhanunk a járművel! A mindenki felé irányuló felszólítás olyan korán érvényes, mihelyt valaki ezt már meg tudja érteni. József olyan neveltetésben részesült, illetve olyan élő kapcsolatban volt Istennel, hogy amikor rátört a kísértés, képes volt megválaszolni úgy, hogy elszaladt a veszedelem színhelyéről. „Hogyan követhetném el ezt a nagy gonoszságot, vétkezve az Isten ellen?” És ez még a Tízparancsolat elhangzása előtt történt. Egyik legszebb példa ez az istenfélő fiúknak és lányoknak, mert napjainkban igen sokan nagyon korán feláldozzák tisztaságukat.

Isten, aki a házasságot alkotta, a házaspárok boldogságát, boldogulását, sikerét, védelmezi e parancsolat által. Iskolákban, egyetemeken, munkahelyeken és általában a társadalomban (még a gyülekezetben is) együtt vannak férfiak, nők és rengeteg alkalmat tud összehozni az élet, hogy egy házasságot megzavarjon, vagy tönkretegyen. A „vele megelégszem” házassági fogadalom úgy válhat valóra, ha sziklára épült a ház, ha volt igazi megtérés, ha megmaradt a naponkénti élő, személyes kapcsolat a házasság szerzőjével, Istennel.

Hatalmas erőt jelent a kísértés legyőzésére a házastársak együtt töltött minőségi ideje, az egymásra való összpontosítás, a nyitottság: közöttük nincsen semmi titok. Ugyanakkor az egymással imádságban és Ige mellett eltöltött idő. A médiából reánk zúduló szennyet és társadalmunk egyre romlóbb beállítottságait együtt könnyebb visszautasítani, a saját javunkra.

Timóteus élete nemcsak abból állt, hogy kerülje az ifjúkori kívánságokat, hanem, hogy kövesse a tiszta utat: „Az ifjúkori kívánságokat pedig kerüld! Törekedj viszont az igazságra, a hitre, a szeretetre, a békességre azokkal együtt, akik tiszta szívből segítségül hívják az Urat” (2 Tim 2:22). Károli azt mondja a „törekedj” szónál, hogy „kövesd”. A tiltás nem nehéz Timóteusnak, de nekünk sem, ha teljesen lefoglal bennünket a követés! A közösség is igen sokat jelent: „azokkal együtt, akik tiszta szívből segítségül hívják az Urat” – és ez a gyülekezet.

Milyen szavak vannak „kéznél” nálad a kísértés legyőzésére? Mit tehetsz gyakorlatilag a média házasságtipró és szennyező hatása ellen?

Tőtős János

Imaáhítat: 

Könyörögjünk a keresztyének Istennek tetsző egységéért! – Zsolt 133:1-3

Bibliaóra: 

Istenimádás egy lázadó világban – Zsolt 84:1-13 (Aranymondás: Zsolt 84:12)

DÉLUTÁN | 

Tekintély és engedelmesség

Igehely: Eszt 1:1-22

Egyedülálló történet a Bibliában a Vasti királyné magatartása Ahasvérós királlyal szemben. Úgy tűnik, hogy a 180 napos királyi ünneplés igen rosszul végződött. Ahogy a rész végén látható, a törvényes végzés szerint Vasti meg lett fosztva méltóságától, és eltávolításával „szabad út nyílik egy jobb királynő előtt”.

Matthew Henry kommentárjában kitér a király esetleges hibáira is a meghívásban, különösen, hogy épp akkor hívatta a királynét, amikor „jókedve támadt a bortól.” Bizonyára vereségnek könyvelte el az engedetlenséget, hogy ő, aki ura 127 tartománynak, nem sikeres a házasságában!

Nincs annál nagyobb vereség egy vezető számára, mint amikor nem tud együtt ünnepelni feleségével, mert az nem hallgat rá. „A múltat ismerő bölcsek” (13) véleménye is számított a tekintély megvédésében, a határozat megindoklásában és megírásában, hogy „mindenütt a férfi legyen úr a házban”. Ez a döntés egy pogány világban a teremtés rendjére vezet vissza. Az Újszövetség a tekintély rendjének elfogadását és megtartását hangsúlyozza: „Szeretném, ha tudnátok, hogy minden férfinak feje Krisztus, az asszony feje a férfi, a Krisztus feje pedig az Isten” (1Kor 11:3).

Fontos megjegyeznünk, hogy a király, Ahasvérós, nem ismerte el az Isten hatalmát, és hogy a birodalmat Ő adta neki. Ezzel másképp dicsekedett folyamatosan egy fél éven át. A józanság hiánya a feleséggel való bánásmódban szintén rosszat tesz. „Józanok legyetek, vigyázzatok” (1Pt 5:8), „meg ne részegedjetek bortól, amiben kicsapongás van” (Ef 5:18 Károli).

A tizenkét hónapos szépítgetés (Eszt 2:12) Vasti részére kárba veszett az engedetlensége miatt. Az engedelmesség nem helyettesíthető a szépséggel. A meghívást közvetítők sem voltak a Vasti esetében valami jó „családterapeuták”.

A bibliai tekintély meg tudja gyógyítani a kompromisszumos félmegoldásokat is a házasságban. Például: „igaz, hogy a férjem sokszor többet iszik, mint kellene (sokszor ittas), de legalább van férjem”. „Az én feleségem ritkán engedelmes, de szép”. Ezer házassági könyv felett is, a bibliai tekintély és engedelmesség tiszteletben tartása teljes győzelmet és boldogságot ad a házastársaknak, és ez csupán két szó!

Tőtős János

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:1–2, 11–26; Kulcsige: Mt 27:14 „Jézus azonban nem felelt egyetlen szavára sem, úgyhogy a helytartó nagyon elcsodálkozott.”

Szomorúság töltött el, amint ez igének első sorait elolvastam. Mekkora sötétség volt a főpapok és a vének szívében, és milyen mérhetetlen gonoszság! Alighogy megvirradt, máris gonosz döntést hoztak: Jézust halálra juttatják. Aztán eszerint cselekedtek is: megkötözve átadták őt Pilátusnak. Ez a sötétség órája volt. No, de lássuk, milyen bűnt talált Pilátus Jézusban? Semmit, mert benne nem volt. Kérdésére: „Te vagy-e a zsidók királya?”, Jézus válasza csak ennyi volt: „Te mondod.” Ezen elcsodálkozott még Pilátus is. Miért nem próbálja menteni az életét?