2018. szeptember 30., vasárnap

DÉLELŐTT | 
Ne tanúskodj hamisan!

Igehely: 2Móz 20:16; Kulcsige: 2Móz 20:16 „A szegény ember igazságát ne ferdítsd el peres ügyében!”

Ez parancsolat. Nemcsak arra a helyzetre vonatkozik, amikor valaki felől kérdeznek. Hanem úgy értelmezhető, hogy ne hazudj, légy őszinte. Ez nem jelenti, hogy muszáj mindig válaszolni, vagy sohasem lehet kitérő választ adni, vagy akár kérdéssel felelni. Ezeket az Úr Jézus is alkalmazta. Ez a parancs a szándékos félrevezetésre vonatkozik. Ez semmilyen körülmények között nem megengedett. Fáj az, amikor azt hallom, hogy muszáj volt hazudnom. Soha nem muszáj. Csak esetleg el akarod kerülni a számodra kellemetlen vagy hátrányos helyzetet, de az igazságért ezt vállalni kell.

Vigyázat, mert nagyon sokféleképpen lehet hazudni: 1. Eltúlzás által, hozzátesz. 2. Elhallgatás által, elvesz. 3. Ferdítés által (el is vesz, hozzá is tesz). 4. Ígéretszegés által (főleg, ha nem is akarja betartani - az más, ha nem tudja).

Miért ne hazudjunk?

1. Isten természetével ellenkezik. A törvény az Isten természetének, szentségének tükre. „Nem ember az Isten, hogy hazudnék, nem embernek fia, hogy bármit megbánna. Mond-e olyat, amit meg ne tenne, ígér-e olyat, amit nem teljesít?” 4Móz 23:19 A hazugságot Isten komolyan veszi és minden más bűnnel együtt komolyan bünteti. Gondoljunk Anániás és Safira esetére, pedig ők „csak féligazságot” mondtak. A Jelenések könyve végén a kinn maradók között több helyen külön hangsúlyt tesz a hazugokra, a hazugságra: „de kinn maradnak az ebek és a bűbájosok, és a paráznák és a gyilkosok, és a bálványimádók, és mind, aki szereti és szólja a hazugságot” (Jel 22:15 Károli).

2. Az új természettel ellenkezik. „Vessétek le a régi élet szerint való óembert... öltsétek fel az új embert... Ezért tehát vessétek le a hazugságot, és mondjatok igazat, mindenki a felebarátjának, mivelhogy tagjai vagyunk egymásnak” (Ef 4:22-25). Ha valaki meg tud maradni a hazugságban, és nem küzd ellene, az nincs újjászületve.

3. Az emberek sem szeretik. Magának az ember könnyen elnézi, de másnak nem. Megrontja a kapcsolatokat és sokszor ellehetetleníti, mert nem lehet megbízni a hazug emberben. Rettenetes azzal a gondolattal élni - vajon igazat mond, vagy nem?

Vigyázat szülők – a gyerekek milyen példát látnak nálatok? Mire tanítjátok? Mit néztek el?

Mi megbízható emberek vagyunk?

Kelemen J. Sándor

Imaáhítat: 

Imaáhítat: Könyörögjünk, hogy ajkunkat megtisztítva tegyen szolgálatára alkalmassá minket az Úr! – Ézs 6:1-8

Bibliaóra: 

Bibliaóra: Az Úr magasztalása egy közömbös világban – Zsolt 96:1-13 (Aranymondás: Zsolt 96:9-10a)

DÉLUTÁN | 

Eszter életmentő küldetése

Igehely: Eszt 4:1-17

Számunkra érthető az akkori zsidók nyilvánosan megélt gyásza. A megrendítően gyászos külső és viselkedés komoly veszedelemről tanúskodott. A puszta híre is hatott Eszter királynéra!

Mit tennénk mi akkor, ha megtudnánk, hogy valóságos életveszélyben forgunk? Kifejezhetetlenül nagy kegyelem, hogy mi a Királyok Királyának színe elé léphetünk leplezetlen fájdalmainkkal is!

Mordokaj pontos tájékoztatást adott Eszternek a halálos veszedelemről szóban, írásban és parancsban. Már ekkor veszélybe sodorta Esztert, mert elárulta, hogy melyik nép lánya. Saját egykori tanácsát írta felül ezzel.

Isten rendelt nekik egy megbízható közvetítőt: Hatákot. Szükségük volt az összefogásra, a kölcsönös támogatásra az ellenséges világban.

Eszter felmérte a kért közbenjárás esetleges árát. Azt is közölte, hogy ő már kevésbé fontos és szükséges a királynak!

Mordokaj tudatta, hogy Eszter királyné is Hámán gyilkos tervének áldozatává válhat. Nem lapulhat némán! Lehet, hogy éppen az akkori krízis megoldásáért jutott királynéi méltóságra! Isten előre- és mindentudását szemlélhetjük a tárgyalt eseménysorban! Eszter szülei és rokonsága nem ment vissza Jeruzsálembe, amikor azt Círus megengedte. Eszterből királyné lett, pedig nem küzdött érte! Hatévi házassága után fontos útkereszteződéshez ért: saját, vagy népének szükségeit helyezze előtérbe? Mit teszünk mi akkor, amikor egyelőre más van komoly veszedelemben? Befolyásunk, lehetőségeink Isten ajándékai a családban, gyülekezetben, a társadalomban is! Bár Isten népét nem lehet teljesen kiirtani, részt veszünk-e megmentésében? Hát a Krisztusban nem hívők evangelizálása szívügyünk-e?

Eszter végső válasza alázatot, Istenre hagyatkozást és alárendeltséget tükröz. Munkamegosztásba került Istennel! Bár kérhette volna imában, hogy hívassák férje elé, nem tette. Viszont háromnapos böjtöt vállalt szolgálóival együtt, és ugyanarra kérte népét is. Ilyen megfontolt előkészítés és időzítés után Istennel kézen fogva lépett be királyi férje elé! Így siettek népük megmentésére!

Később Eszter a király lába elé borult anélkül, hogy imádta volna őt. Mások és a maga életéért könyörgött. Ennél sokkal többet kapott! Mordokaj előléptetése után mérhetetlenül több jót tehetett.

Vass Gergely

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.