2019. április 12., péntek

DÉLELŐTT | 
A hazugság levethető

Igehely: Ef 4:25-32; Kulcsige: 4:25 „Ezért tehát vessétek le a hazugságot, és mondjatok igazat, mindenki a felebarátjának, mivelhogy tagjai vagyunk egymásnak.”

Az Ige felszólít bennünket, hogy „vessük le a hazugságot”, mondjunk mindig igazat felebarátunknak. A Sátán a hazugság atyja, aki a bűnös embert hazugsággal és hazugságban tartja. Krisztus követőjét azonban igazság, egyenesség, a valóság és igazság melletti kiállás kell, hogy jellemezze. Isten igaz és nincs benne semmi hamisság, ezért „álljon el a hamisságtól minden, a ki Krisztus nevét vallja.” (2Tim 2:19 Károli)

A világban egy hazugsággal, csalással és hamissággal átitatott kultúra uralkodik. Ebből szabadított meg minket az Úr. A hívő emberrel kapcsolatban több vonatkozásban van használva az „igaz” kifejezés: igazságban jár, meg lett igazítva, igaz ember. A hazugok nem mennek be Isten országába (Jel 21:8).

Mindig igazat kell mondanunk: akkor is, ha az igazmondás miatt hátrányban lenne részünk, akkor is, amikor az igazság esetleg másokat sértene, akkor is, amikor nem várja el senki tőlünk, hogy igazat mondjunk, sőt szeretnék, ha nem igazat beszélnénk, vagy esetleg hallgatnánk.

Milyen esetben árthatunk a puszta igazsággal?

Hogy érted ezt: „Az irgalmasság diadalmaskodik az ítéleten” (Jak 2:13)?

Kovács József

DÉLUTÁN | 

Csak a levegőbe fogtok beszélni

Igehely: 1Kor 14:6-16,23-25

Pál apostol azt szerette volna, hogy a korinthusi gyülekezet összejövetelein senki se beszéljen a levegőbe, hanem bárki, ha imádkozik vagy dicséretet énekel, azt „lélekkel és értelemmel” tegye. Mivel a nyelveken való imádkozásnál az értelem nincs használva (14.v.), ezért ezt és minden extatikus átélést, érthetetlen megnyilatkozást Pál a magángyakorlat területére utal át. A gyülekezetben mindennek a Lélektől inspiráltnak és értelmesnek kell lennie.

A „lélekkel és értelemmel” elvnek ma is érvényesülnie kell. Külön-külön egyik sem jobb, mint a másik. Egyesek az értelemre, mások arra teszik a hangsúlyt, hogy átéléssel, lélekkel, érzelemmel történjen az istentisztelet. Értelmesség nélkül viszont „csak a levegőbe beszélünk”, csupán értelemmel pedig minden száraz lehet, ami nem elégíti meg a lelkünket és nem vezet igazi közösségre Istennel és egymással.

Ma este azért imádkozom, hogy a személyes kegyességemben és a gyülekezeti összejöveteleinken minden „lélekkel és értelemmel” történjen.

Kovács József

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:17–28; Kulcsige: Mt 20:27 „És aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok.”

Két testvér-tanítvány szeretne „helyezkedni” Isten országában, anélkül, hogy tudnák, hogy mi is ez az ország. A lobbitevékenységbe anyjukat is bevonják. A kérdés időzítése is azt mutatja, hogy nagyon nem értik Jézust, aki éppen harmadjára beszél a rövidesen bekövetkező haláláról és feltámadásáról. Lukács szerint még az utolsó vacsora estjén is azon megy a vita, ki a nagyobb Isten országában. Jézus válaszából kiderül, hogy maga a kérdés föltevése is rossz: „Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk.