2019. április 18., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Uram, meddig nézed el ezt?

Igehely: Zsolt 35:17-28; Kulcsige: 35:17 „Uram, meddig tűröd ezt? Ments meg engem az ordítozóktól, életemet az oroszlánoktól!”

Gyakran szükség van a türelemre a mindennapi életben, szeretteink, munkatársaink, szomszédjaink irányába. Feltesszük néha a kérdést, hogy meddig kell a türelmet gyakorolni? A tanítványoknak is kérdés volt, hogy hányszor kell türelmesen, szeretettel megbocsátani, netán még hétszer is? Megdöbbentette őket a Mester válasza (Mt 18:21-22). Isten türelme másképp működik, mint az emberé. Dávid ebben a zsoltárban Istentől kért segítséget, így rá kell hagyatkoznia Isten időzítésére, Aki a maga terve, és nem az ember igénye szerint dolgozik. Jézus nem sietett Lázárt meggyógyítani, de feltámasztotta a halálból, és ez az esemény Isten dicsőítésére adott okot még Virágvasárnap is. A mártírok a mennyben ezt kérdezik: „meddig vársz még az ítélettel?” Ők is türelemre vannak intve, akármennyire jogos a kérésük, mert az Isten munkája végbe kell menjen (Jel 6:9-11).

A XXI. század bűnös világát vajon miért tűri el még mindig Isten? Mert nem akarja, hogy egyesek elvesszenek, akik még mindig a kárhozat útján vannak. Meghosszabbítja a kegyelmi időt, azokért, akiknek még nincs a lámpásukban olaj. Bárcsak ne alvással telne a felkészülésre szánt idő! Tekints úgy a mai napodra, mint Istentől kapott türelmi időre!

Fazakas György

DÉLUTÁN | 

A mi Húsvéti Bárányunk önfeláldozó

Igehely: Zsid 9:19-26

A Zsidókhoz írt levél nagyon szépen bemutatja Krisztus megváltói munkájának nagyszerűségét és hatásosságát. Az ószövetségi szertartások és eszközök képmásai annak, amit Jézus végzett el. Milyen jó meglátni, hogy Krisztusban a képmás valósággá lett, és egy tökéletes és járható utat készített az üdvösségre. (1) Amíg a főpap más vérével járult Isten jelenlétébe engesztelést szerezni, addig Jézus önmagát áldozta fel. Ennek hatása a mennyben is érvényesül, ahol az Atya előtt minket képvisel. Mennyire különbözik ez a bűnös ember lelkületétől, aki minden mást fel tud áldozni, amikor önmagáról van szó. Jézus magát áldozta fel, amikor rólunk volt szó. (2) Ennek az áldozatnak olyan hatása van, hogy nem kell többet megismételni, úgy, ahogy a főpap évente tette az Engesztelés napján. A szellemi világ erőviszonyait is végérvényesen tisztázta: a győztes a mi Urunk! (3) Jézus az idők végén jelent meg, vagyis amit elvégzett az végleges. Nem fog következni olyan üdvtörténeti korszak, amikor Isten valamilyen más módon kínálná az üdvösséget az embernek.

„Jézusban bízz, üdvre más út nem visz! Szelíd hangjának engedj, S boldog lesz életed!” (HH 237)

Fazakas György

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:17–28; Kulcsige: Mt 20:27 „És aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok.”

Két testvér-tanítvány szeretne „helyezkedni” Isten országában, anélkül, hogy tudnák, hogy mi is ez az ország. A lobbitevékenységbe anyjukat is bevonják. A kérdés időzítése is azt mutatja, hogy nagyon nem értik Jézust, aki éppen harmadjára beszél a rövidesen bekövetkező haláláról és feltámadásáról. Lukács szerint még az utolsó vacsora estjén is azon megy a vita, ki a nagyobb Isten országában. Jézus válaszából kiderül, hogy maga a kérdés föltevése is rossz: „Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk.