2019. április 23., kedd

DÉLELŐTT | 
Ismét megjelent

Igehely: Jn 21:1-14; Kulcsige: 21:1 „Ezután ismét megjelent Jézus a tanítványoknak a Tibériás-tengernél.”

Úgy látom a feltámadás utáni napokat a tanítványok életében, mint egy többlépcsős gyógykezelést. A tizenegy férfi lelkileg úgy megsérült, hogy nem volt elég egyetlen találkozás Jézussal ahhoz, hogy teljesen rendbe jöjjenek a dolgok.

Ebben az igében egy újabb terápiát látunk, ahol Jézus, mint áldott orvos gyógyítgatja megsebzett tanítványait. Megható az a gyöngédség és tapintat, amellyel Jézus hozzájuk viszonyul. Először is azzal szembesítette őket, hogy nem jó az irány amelyen elindultak: Péter kezdeményezése, bár ésszerűnek tűnt, de kudarcba vezette tanítványtársait. Az hogy egyetlen halat sem fogtak nem volt véletlen. Másodsorban Jézus megláttatta velük, hogy ahol Ő hiányzik a tervekből ,ott nincs áldás. De milyen jó, hogy ez ilyen hamar kiderült! Hívő emberekkel is előfordul, hogy Jézus nélkül fognak valamihez, s aztán hosszú évek múltán jönnek rá, hogy Nélküle nincs áldás életükön, munkájukon. A következő lecke aztán a parton várt rájuk: ott volt már a parázs, a sült hal és a kenyér. Tehát Jézus akkor és ott is tud asztalt teríteni, és biztosítani mindennapi szükségeinket, ha mi történetesen nem „fogunk” semmit. Tapasztaltad-e mostanában hogy az Úr foglalkozik veled is? Mi az amire mostanában világított rá az Úr?

Nagy Kasza Zoltán

DÉLUTÁN | 

Jobban szeretsz?

Igehely: Jn 21:15-17

Pétert úgy ismerjük az evangéliumi beszámolókból, mint aki sok mindenben szeretett kitűnni. Jellemző volt rá, hogy elsőként válaszolt, kezdeményezett, kérdezett. Lobbanékonysága miatt néha konfliktusok is keletkeztek a tanítványi körben. Péter többek között azzal is ki akart tűnni, hogy ő minden tanítvány társánál jobban szereti a mestert. Amikor ennek a kijelentésnek eljött a gyakorlati próbája, akkor nyilvánvaló lett, hogy ez a fogadkozás valójában semmit sem ért: szeretet helyett tagadás lett. Jézus kérdése felénk ugyanaz: szeretsz-e Engem? A hangsúly ne azon legyen, hogy jobban szeretem az Urat, mint mások a gyülekezetből hanem, hogy kitartó, kiegyensúlyozott szeretettel kövessem Őt. A nagy ígérgetések helyett legyen tettekben megnyilvánuló szeretetem. Csupán egy gyakorlati bizonyítékát szeretném felvillantani Jézus iránti szeretetünknek János apostol megfogalmazásában: „Ha szerettek engem, megtartjátok az én parancsolataimat.” (Jn 14:15) Gyakoroljuk-e a szeretetetnek ezt a módját a mi Urunk iránt, hogy engedelmeskedünk az Ő igéjének? Imádkozzunk, hogy legyen így életünkben.

Nagy Kasza Zoltán

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:1–2, 11–26; Kulcsige: Mt 27:14 „Jézus azonban nem felelt egyetlen szavára sem, úgyhogy a helytartó nagyon elcsodálkozott.”

Szomorúság töltött el, amint ez igének első sorait elolvastam. Mekkora sötétség volt a főpapok és a vének szívében, és milyen mérhetetlen gonoszság! Alighogy megvirradt, máris gonosz döntést hoztak: Jézust halálra juttatják. Aztán eszerint cselekedtek is: megkötözve átadták őt Pilátusnak. Ez a sötétség órája volt. No, de lássuk, milyen bűnt talált Pilátus Jézusban? Semmit, mert benne nem volt. Kérdésére: „Te vagy-e a zsidók királya?”, Jézus válasza csak ennyi volt: „Te mondod.” Ezen elcsodálkozott még Pilátus is. Miért nem próbálja menteni az életét?