2019. április 9., kedd

DÉLELŐTT | 
A sima szájú bukást idéz elő

Igehely: Péld 26:24-28; Kulcsige: 26:28 „A hazug nyelvű gyűlöli azt, akit eltiport, és a sima szájú bukást idéz elő.”

A rosszindulatú beszéd ártalmassága az ember ősi, ugyanakkor állandó megtapasztalása. Amikor az ember nem elég erős ahhoz, hogy öklével vagy fegyvereivel ártson, beszédéhez folyamodik. Több, beszéddel kapcsolatos bűn van itt felsorolva. Ezek mind a bűnös természet megnyilvánulásai. Krisztus követője azonban halálba adta az óember minden megnyilvánulását.

Beszéddel lehet durván is vétkezni, amikor valaki szitkozódik és átkozódik. Ilyet hallva néha beleborzadunk abba a lelkületbe, ami a szavak mögül árad. De lehet „finoman” is vétkezni, szép, kellemes, jóakarónak látszó, kedveskedő szavakat mondani rossz szándékkal. Az a képmutató, aki „sima beszédével” rejti el szíve gonosz indulatát, egy lelkileg komolyan megkötözött ember.

A „sima szájú”, aki bukást idéz elő, gyakran hízelgő, aki valakinek a személyét, munkáját, véleményét, tehetségét stb. dicséri, hogy ezzel előnyre tegyen szert. Vagy alázatoskodó, aki szerényen beszél magáról, hogy őt elismerjék, méltassák, vagy esetleg elkerülje a kritikát, mások ítéletét. Lehet kegyeskedő is, aki Istenről és a lelki életről szépen beszél ugyan, de nem szereti úgy Istent, ahogy mutatja. Tartózkodjunk ezektől a bűnöktől, vagy ha már elkövettük, kérjük Urunk bocsánatát.

Kovács József

DÉLUTÁN | 

Zavargás Efézusban

Igehely: ApCsel 19:23-40

A bűn minden formája zűrzavarhoz vezet. Itt a pénz- és a profitszerzés volt az, ami valójában a zavargást okozta. Az evangélium terjedése felszínre hozza és megítéli azokat a bűnöket, amelyek megkötözik a közösséget. Az efézusiak a bálványimádás mögött meghúzódó ördögi megkötözöttség fogságában voltak, amit még súlyosabbá tett, hogy az okkultizmusból summás anyagi hasznot húztak a vallási turizmus révén. Amikor az emberek megtértek Efézusban, szakítottak okkult tevékenységeikkel, és a nagy értékű „szakkönyveiket” is elégették. Ez akkora változás volt, hogy társadalmi feszültséget okozott. Beigazolódtak Jézus Krisztus szavai, amikor azt mondta: tüzet hozok ebbe a világba.

Jézus Krisztus nemcsak az emberek személyes életét tudja megváltoztatni, hanem ez által az egész kultúrát. Amikor az evangéliumot erőteljesen hirdetik, az ma is zavargást idézhet elő. Ez azonban a szülés fájdalma, mert utána valami új fog létrejönni. Imádkozzunk, hogy az evangéliumot ma is hatékonyan tudjuk hirdetni!

Kovács József

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:27–44; Kulcsige: Mt 27:50 „Jézus pedig ismét hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét.”

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk: mit vállalt és hordozott el helyettünk a tiszta, szent, ártatlan Bárány. Engedte, hogy a bűnös emberek kigúnyolják, leköpdössék, bíborpalástot és töviskoronát adjanak rá. Üdvözöljék, mint zsidók királyát. Lehetett volna valóban a királyuk, ám az övéi nem fogadták be őt. De ha valaki befogadja – akár én vagy te –, hatalmat kapunk, hogy Isten fiaivá lehessünk (Jn 1:12). Micsoda bővölködő kegyelem árad a keresztről!