2019. augusztus 6., kedd

DÉLELŐTT | 
Gyümölcsöző kapcsolatépítés

Igehely: Róm 1:11-15; Kulcsige: 1:12 „Azaz hogy együtt nyerjünk vigasztalást nálatok egymás hite által, a tietek és az enyém által.”

Pál szeretné látni a római testvéreket, és most közli velük vágyának okát. A következőképpen fogalmazza meg: „Mert szeretnélek látni benneteket, hogy megerősítésetekre valami lelki ajándékot adjak nektek.” (Róm 1:11) Az apostol látogatásának legfőbb célja a gyümölcsöző kapcsolatépítés Isten dicsőségének magasztalására, „vagyis, hogy együtt bátorodjunk meg közöttetek egymás hite által, a tietek meg az enyém által.” (Róm 1:12) Testvéri kapcsolataink végső célja egymás bátorítása, felbuzdítása úgy szavak, mint életvitel által. Pál apostol ismeri a testvéri közösség kölcsönös áldásait, és elég alázatos annak elismerésére, hogy neki is szüksége van azokra az áldásokra. Boldog az a keresztyén, aki ilyen fogékony lélekkel megy gyülekezetbe, mint aki adni és kapni egyaránt törekszik, hogy maga is tanuljon, miközben másokat tanít, hogy maga is bátorságot kapjon, miközben másokat bátorít.

A te kapcsolatépítéseidnek mi a fő célja? Kapcsolataidban kinek a neve dicsőül meg? Istené vagy valaki másé?

Vajda Miklós

DÉLUTÁN | 

Teremts bennem tiszta szívet!

Igehely: Zsolt 51:9-19

Ez a zsoltár a bűnbánó imádság csodálatos mintája, és minden idők szentjeinek nagy hasznára van. Keletkezésének oka Dávid házasságtörése Betsabéval. Emellett többször is megszegte a Tízparancsolatot. A zsoltár fő üzenete a következő: A legnagyobb mélységből is lehet kiáltani Istenhez bűnbocsánatért, erkölcsi megújulásért, azzal a feltétellel, ha megtért szívvel járulunk Isten elé, az Ő irgalmasságára és kegyelmére hagyatkozva (3-4.v.). Dávid először bűnbocsánatért, majd belső megújulásért könyörög Istenhez. „Könyörülj rajtam kegyelmeddel, Istenem, töröld el hűtlenségemet nagy irgalmasságoddal.” A zsoltáríró a bűnei terhe alatt rádöbben arra, hogy az emberi szív javíthatatlan, nem lehet foltozgatni – újjáteremtésre van szüksége. Teremteni csak Isten képes, akinek hatalmas szavára előállott a világmindenség.

Ha még nincs új szíved, kiálts Teremtődhöz még ma este Dávid szavaival: „Tiszta szívet teremts bennem, Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem!” (Zsolt 51:12)

Vajda Miklós

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
2 + 9 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:17–28; Kulcsige: Mt 20:27 „És aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok.”

Két testvér-tanítvány szeretne „helyezkedni” Isten országában, anélkül, hogy tudnák, hogy mi is ez az ország. A lobbitevékenységbe anyjukat is bevonják. A kérdés időzítése is azt mutatja, hogy nagyon nem értik Jézust, aki éppen harmadjára beszél a rövidesen bekövetkező haláláról és feltámadásáról. Lukács szerint még az utolsó vacsora estjén is azon megy a vita, ki a nagyobb Isten országában. Jézus válaszából kiderül, hogy maga a kérdés föltevése is rossz: „Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk.