2019. február 10., vasárnap

DÉLELŐTT | 
Krisztusra nézve, szövetségben

Igehely: Ef 5:21-33; Kulcsige: 5:21 „Engedelmeskedjetek egymásnak, Krisztus félelmében.”

Az ezredforduló táján Angliából indult el az a társadalmi kezdeményezés, hogy minden évben legyen egy hét, amikor a házasság és a család intézménye a figyelem középpontjába kerül. Az Ige alapján a házasság egy férfi és egy nő között megkötött életen át tartó szövetség, kizárólagos közösség, ahol nincs helye harmadik személynek. Az elválás, többnejűség, vagy a „nyitott házasság” nem egyéb, mint az ember Isten elleni lázadásának valósága.

Az olvasott igeszakasz Krisztus és az Egyház közötti szövetség példáján keresztül mutatja be a minta házasságot, melyben mind a férj, mind a feleség felelősséget visel szövetségük megtartásában és erősítésében.

Közös felelősségük, hogy Krisztus félelmében engedelmeskedjenek egymásnak. Ez azt jelenti, hogy a bűneikért meghalt Krisztus iránti tisztelet arra készteti őket, hogy egymásban is Krisztus áldozatának gyümölcsét lássák. Így jobban tisztelik egymást és inkább engednek a másiknak, még úgy is, ha ez lemondással, áldozatvállalással jár.

A feleség felelőssége ezen túl, hogy mindenben úgy engedelmeskedjen férjének, mint Krisztusnak. Ez olyan alávetettséget jelent, melyet önként és örömmel vállal az, aki Krisztusban van. Ugyanis az a férj, aki úgy szereti a feleségét, mint Krisztus az egyházat, nem fog olyat kérni a feleségétől, amit az ne teljesíthetne. Egy jegyesoktatás keretében azt kérdezte tőlem a vőlegény, hogy a feleségnek miért nem mondja az Ige, hogy szeresse a férjét, csak azt, hogy engedelmeskedjen neki? Amire azt válaszoltam, hogy ez rád van bízva: Parancsold meg neki, hogy szeressen! Mivel neki azt mondja az Ige, hogy engedelmeskedjen neked, úgy, mint Krisztusnak, meglátod hogy szeretni is fog.

A férj felelőssége az, hogy szeresse a feleségét, úgy amint Krisztus is szerette az Egyházat. Ez talán nagyobb elvárás, mint amit a feleségtől követelnek. Krisztus szeretete önfeláldozó szeretet. Egy mindenben engedelmes feleséget lehetetlen nem szeretni. Azonban a férj akkor is kell szeresse a feleségét, ha az nem engedelmeskedik neki! Az önfeláldozó szeretet legyőzi a legnagyobb makacsságot is.

Kedveseim, megvan bennetek az egymás iránti tisztelet? Amennyiben az Ige szerint akartok élni, megtapasztaljátok a Lélek munkáját, ahogyan házassági szövetségeteket szilárddá és áldottá teszi.

Veress Efraim

Imaáhítat: 

Könyörögjünk a magatartásunkat mindenben meghatározó isteni szeretetért! – 1Kor 13:4-7

Bibliaóra: 

Folytassuk a megkezdett munkát! – Neh 3:33-4:17 (Neh 4:1-23) (1Kor 15:58)

DÉLUTÁN | 

Az első ítélet

Igehely: 1Móz 3:14-24

Az első bűnt azonnal követte az ítélet. Miért? Mert Isten előre kijelentette, hogy azonnali következménye lesz, ha egyetlen parancsát áthágja az ember. Miután az első emberpár vétkezett, megtörtént a felelősségre vonás, amikor Isten szembesítette az embert bűnével és közölte vele az ítéletet. Mivel az elkövetett bűn több irányba mutat, ezért az ítélet is. Mivel az ember vétkezett Isten ellen, ezért vétkezett önmaga ellen, vétkezett embertársa ellen és vétkezett a teremtett világ ellen is. Megállapítható tehát, hogy az első ítélet is többszörös. Az első ítélet a sátán felett volt először kihirdetve, majd az ember felett lett kimondva és a teremtett világra is ki lett terjesztve.

1. A sátán fölött kimondott ítélet indoklása és kihirdetése után az embernek egy ígéretet adott, mely szerint Sátán, mint ellenség egyszer majd le fog győzetni. Tehát ebben az első ítéletben ott volt az ember számára az evangélium, és ez előbb lett kihirdetve, mint az ítélet az emberre. Miközben Isten a sátánt ítéli, az ember számára megoldást kínál. Az Isten kegyelme az ember számára hamarabb megmutatkozott, mint igazságos ítélete.

2. Az ember fölött kimondott első ítélet először a nőre vonatkozott. Az anyai örömök kiváltsága az ítélet szerint fájdalommal és alávetettséggel fog párosulni. Megfigyelhetjük, hogy az asszony fölött kimondott ítéletet Isten nem indokolja meg. A nő után a férfire is ki lett mondva az ítélet, de itt már Isten megindokolja azt. Azt mondja: „Mivel hallgattál feleséged szavára, és ettél arról a fáról, amelyről azt parancsoltam, hogy ne egyél...”. Tehát a férjnek nagyobb volt a felelőssége a bűn elkövetésében. Ez látszik az ítéletben is. A férfi miatt lett megátkozva a föld is, ezért az ember számára a fáradtság, az elgyengülés, a halál is az ítélet része lett.

3. A teremtett világ (állatvilág, növényvilág stb.) is kénytelen elszenvedni, hogy az ember, akinek uralma alá vettetett, elbukott és vele együtt ítélet alatt van. „A teremtett világ ugyanis a hiábavalóságnak vettetett alá, nem önként, hanem annak akaratából, aki alávetette...”. (Róm 8:20a) Így tehát a jelenlegi világ is el fog pusztulni a bűn miatt. Új eget és új földet fog Isten teremteni, ahol a Krisztusban új teremtések mentesek lesznek mind a bűntől, mind az utolsó ítélettől.

Veress Efraim

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
17 + 2 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:28–32; Kulcsige: Mt 21:30 „Azután a másikhoz fordulva annak is ugyanezt mondta. Ő azonban így felelt: Megyek, uram. De nem ment el.”

A két testvér példázatában kétféle válasz áll előttünk: szóbeli válasz és cselekedetekben megnyilvánuló válasz. Mindkettő megoszlik, mert bármelyik lehet igenlő vagy nemleges válasz. Az életből vett illusztráció elmondása után Jézus azt kérdezi, hogy a kettő közül melyik „teljesítette” az apja akaratát. Nem az a kérdés, hogy szóban ki válaszolt helyesen. Mi talán azt mondanánk, hogy az a jó fiú, aki azonnal engedelmesen válaszol, és később is engedelmesen cselekszik. Ez lenne az ideális, de sokszor megakadunk verbális szinten, Atyánkat kifizetjük szép szavakkal.