2019. január 1., kedd

DÉLELŐTT | 
Csak előre!

Igehely: Fil 3:7-14; Kulcsige: 3:14 „De egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának Krisztus Jézusban adott jutalmáért.”

Az újév mindig különös pillanat életünkben, mert a kegyelem megújulása ez. Ilyenkor figyelmünket előre irányítjuk, hogy mit hoz az év, mit hoz a jövő. De tudnunk kell, hogy a következő év olyan lesz, amilyenre azt az elmúlt időben megalapoztuk. Ha az elmúlt évben megrongáltuk egészségünket, az új évben betegek leszünk; ha vétkeztünk, és nem tértünk meg, bűnhődnünk kell már itt a földön, a most kezdődő évben is, hisz aratnunk kell vetésünket. De van egy örömhír: lehet változni, és lehet változtatni a múltat, ami mögöttünk van. Nemcsak egyszerűen elfelejteni, hanem elrendezni. Megbánni, kárnak és szemétnek ítélni, és az újnak nekifeszülni. Így lehet csak előre, a mennyei cél felé haladni!

Előtted milyen cél van? Az elmúlt évben jó irányba haladt életed? Közelebb kerültél Istenhez? Fontosabb volt Ő és az Ő beszéde, mint az, amit az emberek tesznek vagy mondanak? És ebben az évben hogy tervezel? Legyen Isten első helyen életedben, keresd először az Ő országát és akaratát. Mindent az Ige fényében mérj le!

Nagy Géza

DÉLUTÁN | 

Ne térjetek vissza!

Igehely: 5Móz 17:14-20

Különösnek hangzik Isten figyelmeztetése: „ne térjetek vissza!”, de mivel Ő mondta, nem volt alaptalan. Izráel népe már egyszer kész lett volna visszatérni a rabság helyére. Vajon nem vagyunk mi is hozzájuk hasonlók? Elfeledjük a régi bűneinkből való megtisztulást, újból elkövetjük azokat, és életünk egy körforgás a pusztaságban, a kiaszott földön, ahelyett, hogy egy bővölködő, örömteljes élet lenne. Állj meg egy pillanatra! Melyek voltak az elmúlt évben azok a „helyek”, azok a bűnök, ahová nem lenne szabad visszatérned? Lehet, hogy néha a megmaradás ott, ahova Isten vezet, sokba kerülhet, de hidd el, nem olyan sokba, mint a visszatérés (visszaesés) következménye. A király és Izráel számára is a megoldás az volt, hogy a Törvényt, Isten akaratát le kellett másoltatnia magának, hogy mindig nála legyen, hogy olvassa, megtartsa és teljesítse.

Mi sem élhetünk másképp. Olvasnunk és élnünk kell Isten igéjét, így lesz számunkra áldott ez az év, és így lesz hosszú, sőt örök életünk.

Nagy Géza

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.