RMBGySz*

2019. január 5., szombat

DÉLELŐTT | 

Kényelmes vagy eredményes élet

Igehely: Lk 12:16-21; Kulcsige: 12:19 „És ezt mondom a lelkemnek: Én lelkem, sok javad van sok évre félretéve, pihenj, egyél, igyál, vigadozzál!”

Hogy miként éljük le életünket, azt nagy részben mi választjuk meg, de a következmények a választott életmóddal együtt jönnek, s ezeken már nem változtathatunk. Vetésünket le kell aratnunk. Választhatjuk a kényelmes életet: csak azt, ami tetszik, ami könnyű, ami nekünk jó. Választásainknak lesznek azonnali következményei, amelyek hamar elmúlnak, de lesznek örökkétartó következményei is. Jim Elliot mondta: „Nem bolond, aki odaadja, amit úgysem tarthat meg, hogy megnyerje azt, amit nem veszíthet el”.

Ha mindent csak a magad érdekében teszel, a dúsgazdaghoz leszel hasonló. Gondolkozz a jövőd érdekében, nézd a dolgokat az örökkévalóság fényében, keresd a mások javát is! Gondolj arra, ami ott fent is számítani fog! Mi az, amit innen, a mulandó világból az örökkévalóságba menthetsz át azáltal, hogy mások javára és megmentésére áldozod fel? Talán hírnevet, tekintélyt vagy anyagi nyereséget? Ezek mind elmúlnak, senki nem emlékezik majd rájuk, de ezeket feláldozva szerezhetsz örök értékeket.

Nagy Géza

DÉLUTÁN | 

Ne böngészd végig!

Igehely: 5Móz 24:17-22

Istennek mindig gondja volt a szegényekre, az árvákra és az özvegyekre. Ez a felszólítás nemcsak Izráel népének szólt. Isteni alapelv ez: emlékezz meg arról, honnan szabadított ki Isten, mit kaptál érdem nélkül, és te is hasonlóképpen tegyél jót másokkal, semmit nem várva érte. Amikor nehéz helyzetbe kerülsz, szükségben leszel, neked is jól esik majd, ha valaki önzetlenül segíteni fog. Ez az alapelv úgy működik, hogy te jót teszel, adsz a szükségben lévőnek, semmit nem várva vissza, majd pedig, mikor nem is gondolod, de nehéz helyzetbe kerülsz, te kapsz segítséget olyan helyről, ahonnan nem is gondolod, és attól, aki nem is volt neked adós. Igazolódik az ige: „Vesd a te kenyeredet a víz színére, mert sok nap múlva megtalálod azt.” (Préd 11:1, Károli) Sokszor felismertem ezt, amikor olyan helyről jött a segítség, ahonnan nem is vártam. Ez pedig megalázkodásra késztet, főleg ha rádöbbenek, hogy én milyen keveset gyakoroltam ezt.

Gondolkozz: mi az, amivel ma segíthetsz másokon? Holnap lehet, hogy megnyomott mértékkel kapod vissza.

Nagy Géza

2019.01.05.