2019. július 1., hétfő

DÉLELŐTT | 
A böjt külsőség, a lényeg a szívből jön

Igehely: Zak 7:1-14; Kulcsige: 7:11 „De ők nem akartak figyelni, sőt lázadozva hátat fordítottak, és bedugták fülüket, hogy ne halljanak.”

Zakariás könyvét figyelmesen tanulmányozva az olvasó önkéntelenül is felteszi a kérdést, hogy amit Istenért teszek, azt vajon tényleg Őérte teszem-e? Vagy kegyes cselekedeteim csupán lelkiismeretem megnyugtatására szolgálnak?

A felolvasott ige érdekes képet tár elénk: Isten népe nincs tisztában azzal, hogy Isten milyen vallási cselekedetet fogadna kedvesen. Ekkor szól az Úr, és példaként hozza a fogság előtt élő jeruzsálemi lakosokat, akik önmaguk kedvére szerették volna formálni Istent ahelyett, hogy magukat formálták volna át Isten képére.

A Biblia többször kihangsúlyozza, hogy Isten csak akkor gyönyörködik a böjtben, ha az a szív átformálásával jár együtt. Isten nem böjtöt kíván, hanem engedelmességet, nem bűnért való áldozatot, hanem igaz életet!

Mi az, amin ma változtatnom kell annak érdekében, hogy ne önmagamért éljek, hanem Isten képmása lehessek? Mit kell megváltoztatnom életemben, hogy az kedvessé váljon az Atya előtt?„Élünk-e az Úrban, ó, társaim?” „Látják-e már Jézust bennem?” (HH 194)

Szilágyi Norbert

DÉLUTÁN | 

Péter háromszori tagadása

Igehely: Mk 14:66-72

A bátor Péter csak távolról követi Mesterét. De egy szörnyű kelepcébe kerül, ugyanis az udvarban, ahová követte Krisztust, mindannyian gyűlölettel emlegették az Urat. Abban a körben nem volt népszerű tanítványnak lenni, ezért Péter tagad. Tagad, majd átkozódik és esküdözik. Az igéket olvasva azt látom, hogy ma is sokan vannak, akik távolról követik az Urat. Ha a környezet úgy adja, akkor tagadnak, ha kell, átkozódnak vagy esküdöznek annak érdekében, hogy egyszerű emberek előtt bizonyítsanak. De mit bizonyít ez? Péterről az derül ki, hogy megalkudott, félt, szégyellte, hogy Krisztushoz tartozik.

Ha mi állunk a tagadók és átkozódók sorában, ne feledjük, hogy a vasárnap délelőtti istentiszteleten nincs minden lerendezve. A helyreálláshoz sokkal több kell. Megtérés. A tagadókról Krisztus ezt mondja: „Mert valaki szégyell engem és az én beszédeimet e parázna és bűnös nemzetség között, az embernek Fia is szégyellni fogja azt, mikor eljő az ő Atyja dicsőségében a szent angyalokkal” (Mk 8:38). Ne keress népszerűséget! Keresd Krisztust!

Szilágyi Norbert

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
3 + 13 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:17–28; Kulcsige: Mt 20:27 „És aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok.”

Két testvér-tanítvány szeretne „helyezkedni” Isten országában, anélkül, hogy tudnák, hogy mi is ez az ország. A lobbitevékenységbe anyjukat is bevonják. A kérdés időzítése is azt mutatja, hogy nagyon nem értik Jézust, aki éppen harmadjára beszél a rövidesen bekövetkező haláláról és feltámadásáról. Lukács szerint még az utolsó vacsora estjén is azon megy a vita, ki a nagyobb Isten országában. Jézus válaszából kiderül, hogy maga a kérdés föltevése is rossz: „Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk.