2019. július 10., szerda

DÉLELŐTT | 
Kiáltás a mélységből

Igehely: Zsolt 130:1-8; Kulcsige: 130:1 „A mélységből kiáltok hozzád, Uram!”

Mélység. Sokszor letagadjuk, ha ott vagyunk. Nem szeretjük mutatni, nem szeretünk beszélni arról, hogy baj van. A zsoltáros őszinte. Beismeri, hogy a mélységben van. Nem titkolja, nem kerüli ki az igazságot, hanem őszintén bevallja „A mélységből kiáltok Hozzád, Uram!”

Hogyan is kerül a hívő ember a mélységbe? Ennek több oka is lehet: hirtelen vagy fokozatosan zuhan; mások taszítják oda, vagy a bűn lehúzza. Sajnos, sokan vannak olyanok, akik nem akarnak szabadulni a mélységből, hanem azon dolgoznak, hogy a mélységet, amelyben vannak, a lehető legkényelmesebben berendezzék maguknak.

A mélység sötétjében nem jó élni, főleg annak nem, aki már tapasztalta, milyen sok áldás van a magasban. A zsoltáros tudja, hogy mélységének a bűn az okozója, és Isten bocsánatát kéri. Csak Ő tud kihúzni minket is a mélységből. Istenhez ma is bátran lehet kiáltani, segítséget kérni. Ő tudja állapotodat, helyzetedet. Ő kész rajtad is segíteni, kiszabadítani. Tehát kiálts te is bátran Hozzá, megéri!

Szűcs Attila

DÉLUTÁN | 

Hatalommal teljes szolgálat Joppéban

Igehely: ApCsel 9:36-43

Ebben az igeszakaszban látjuk, hogy a reménytelennek látszó helyzetben is tud segíteni az, aki Isten erejével, hatalmával jár. Tábitát sok jócselekedete tette ismertté. Buzgón fáradozott a szegények felkarolásában, az özvegyek támasza volt, mégis az identitása fontosabb volt, mint az aktivitása. Először ugyanis azt olvassuk róla, hogy nőtanítvány volt, az Úr gyermeke, aki alázattal végezte mások felé a szolgálatát.

Péter szolgálatából kitűnik, hogy nagy lelki munkát lehet közönség nélkül is végezni. Mielőtt Tábitát feltámasztotta volna, mindenkit kiküldött, csak Isten jelenlétében volt, teljes alázatban, Istentől kapott hatalommal. Hittel az élet Urához fordul, és életre szólítja a halottat. Péter szavára Tábita kinyitja a szemét. Hogyan volt ez lehetséges? Mert Péter belső közösségben volt az élet forrásával az imádság által, és ezúton is hirdeti a halál felett győztes Úr Jézus Krisztus hatalmát. Ez a csoda sok embert megérintett, de nem Pétert kezdték dicsérni, hanem „sokan hittek az Úrban” (42.v.).

Szűcs Attila

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
10 + 5 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:17–28; Kulcsige: Mt 20:27 „És aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok.”

Két testvér-tanítvány szeretne „helyezkedni” Isten országában, anélkül, hogy tudnák, hogy mi is ez az ország. A lobbitevékenységbe anyjukat is bevonják. A kérdés időzítése is azt mutatja, hogy nagyon nem értik Jézust, aki éppen harmadjára beszél a rövidesen bekövetkező haláláról és feltámadásáról. Lukács szerint még az utolsó vacsora estjén is azon megy a vita, ki a nagyobb Isten országában. Jézus válaszából kiderül, hogy maga a kérdés föltevése is rossz: „Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk.