RMBGySz*

2019. július 13., szombat

DÉLELŐTT | 

Krisztus segélykiáltásának próféciája

Igehely: Zsolt 22:2-26; Kulcsige: 22:25 „Mert nem veti meg és nem utálja az elesettek nyomorúságát, nem rejti el orcáját előlük, segélykiáltásukat meghallgatja.”

Már a zsoltár kezdetén nagy mélységről és fájdalmas állapotról olvasunk. Ismerős nekünk az a helyzet, amikor a bajok idején az Úrhoz imádkozunk? Tapasztaltuk már az ima erejét, és azt, hogy az Úr meghallgat, megszabadít és válaszol? Ő a szabadító Úr, és ez a szabadítás azért lehetséges, mert az Úr Jézus Krisztus is átélte ennek a zsoltárnak minden igazságát. Ő átélte mindazt, amiről Dávid, a zsoltáros ír: „Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el?”Az Úr e zsoltáron keresztül számodra is azt üzeni, hogy azoknak, akik bíznak Benne, sohasem kell azt érezniük, hogy elhagyatottak. Tudniuk kell, hogy Isten mindig velük van: „mert nem veti meg, és nem utálja a nyomorult nyomorúságát, nem rejti el orcáját előle, segélykiáltását meghallgatja” (25.v.).

Ez ma is valóság, Ő nem rejti el orcáját előled sem, ma is megtalálható. Bátran kiálthatsz Hozzá, beszélhetsz Vele. Az Úr mindenekfölött való, Ő kegyelmes és megtartó, veled van akkor is, amikor bajban vagy. Hiszed ezt?

Szűcs Attila

DÉLUTÁN | 

Péteri tanítás a hatalmasságokról

Igehely: 1Pt 2:13-17

A kijelölt szakasz egy felszólítással kezdődik: „engedelmeskedjetek!” Az Ige arra bátorít, hogy az állami kormányzást ismerjük el, és legyünk jó polgárok. Az állami felsőség iránti engedelmesség nincs ellentétben a keresztyén ember szabadságával (16. v.). Mindenkinek meg kell adni a tiszteletet (17. v.). Ez egy alapvető keresztyén hozzáállás. Péter kihangsúlyozza, hogy a társadalom felé tanúsítsunk pozitív magatartást, szeressük felebarátainkat, és tiszteljük vezetőinket.

Miért beszél Péter a felső hatalmasságok iránti engedelmességről? Azért, mert voltak, és napjainkban is vannak olyanok, akik semmilyen földi hatalmat vagy tekintélyt nem tisztelnek. Ezért napjainkban is nagyon sok a bűnözés. Kik a felső hatalmasságok? Nemcsak azok, akiknek birtokában van a hatalom (államfők, miniszterelnökök), hanem a helyhatósági személyek is. A tisztelet megadása itt nem a személynek, hanem a tisztségnek szól.

Isten az alázatra, az engedelmességre szólít fel bennünket. El kell ismernünk, hogy hatalom alá vetett emberek vagyunk, és Ő azt akarja, hogy ez ellen ne lázongjunk. Miért kell tisztelnünk minden hatalmasságot? „Mert nincs hatalom mástól, mint Istentől” (Róm 13:1).

Szűcs Attila

2019.07.13.

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.