2019. július 16., kedd

DÉLELŐTT | 
Mindig mindenben segíteni kell?

Igehely: Lk 10:38-42; Kulcsige: 10:40b „Ezért odajött, és így szólt: Uram, nem törődsz azzal, hogy a testvérem magamra hagyott a munkában? Mondd hát neki, hogy segítsen!”

Márta jogos kéréssel áll Jézus elé. Azt kéri, hogy Mária igehallgatás helyett segítsen a vendégek ellátásában. Jézus nem a lustaságra, vagy a munka elhanyagolására buzdít. Arra mutat rá, hogy a Vele való közösség több az Érte végzett szolgálatnál, hisz az utóbbihoz az előbbiből merítünk erőt. Azt is elmondja velős tanításában a Mester, hogy a jó ellensége a jobbnak. Jó az Érte végzett szolgálat, tevékenységek, programok szervezése. Ha azonban mindezt megkeseredve vagy leplezett öndicsőítéssel tesszük, a Mester szemében mit sem ér. A Benne elrejtőző, Vele időt töltő ember lelkét betölti Önmagával. Szeretete ad erőt a szolgálatra. A címbeli kérdésre felelve: jobb, ha nem segítünk azokban a dolgokban és programokban, melyek középpontja nem Krisztus, hanem a MI, az ÉN szolgálatom. Segítsünk egymásnak a lelki fejlődés útján!

Milyen krisztusi szolgálatban kaptál segítséget? Hogyan tapasztaltad a vendégfogadás áldásait? Hogyan tapasztaltad meg a Vele való közösség áldását?

Vékás Benjámin

DÉLUTÁN | 

Tanítványát vezeti az Úr

Igehely: ApCsel 10:9-16

A Lélek látomásban mutatja meg Péternek, hogy amit ő tisztátalannak gondol, Isten előtt nem az. A törvénytisztelő zsidónak képletesen tisztátalan állatokat kellett ennie, azt jelképezendő, hogy a pogányok is üdvözülhetnek. Manapság is fennáll a veszélye, hogy Isten munkáját beszorítjuk saját kereteink közé. Az is megtörténhet, hogy önkényesen a Lélek vezetésének tituláljuk azt, ami nem az. Honnan tudjuk, hogy egy kijelentés a Lélektől van-e?

Fontos látni, hogy a kijelentett Ige kezünkben van, ahhoz nem teszünk hozzá, abból nem veszünk el. Minden más kijelentést az Igén mérünk le, fogadunk, vagy utasítunk el. Isten vezetésének elfogadása legtöbbször harcba kerül. Az engedelmesség saját elképzeléseink és vágyaink megtagadását, nem pedig kiélését jelenti. Pétert olyanok közé küldi Isten, akik közé semmi pénzért nem ment volna. Végül a szentek közössége is ráhangolódik a Szentlélek munkájára. A Lélek vezetése nem megosztja, hanem összeköti az újjászületett hívők közösségét. Kész vagy-e a Lélek vezetését követni?

Vékás Benjámin

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
11 + 3 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.