2019. július 2., kedd

DÉLELŐTT | 
A böjtnél is fontosabb lelkület

Igehely: Zak 8:1-23; Kulcsige: 8:19 „Ezt mondja a Seregek Ura: A negyedik, az ötödik, a hetedik és a tizedik hónapban tartott böjt vidám örvendezéssé és boldog ünneppé változik majd Júda házában. Csak szeressétek az igazságot és a békességet!”

A maradék visszatérése után Isten népe újra elnyeri az Atya szeretetét, és az Úr békét és jólétet ígér Jeruzsálem lakóinak. A béke ára a következő: igaz szó, igaz ítélet, még szívében is kerülje a gonoszt a nép, és ne esküdjön hamisan. Amennyiben ezeket kivitelezik, Isten csodálatos áldásokkal áldja meg őket. A böjt napjait Isten vigalommá váltja át, de arra int, hogy szeressék a hűséget és békességet.

A kitartó imádkozásnak és böjtölésnek megvan az áldása, csak soha ne feledjük, hogy az imát meghallgató Isten feltételhez köti az áldásait. Istenünk ma is a hűség és a békesség szeretetét kéri tőlünk. A hűtlenség az emberek között is utálatos, Isten szemében viszont bűn. Ha bűn került az életünkbe, ne feledjük, ez azt jelenti, hogy mi magunk szakítottuk meg az Istennel kötött szövetséget, ezért a hűtlenségünk minden következménye minket terhel.

Isten ma is népe között lakozik, de hogy ez így maradjon, a mi nemzedékünk is legyen hűséges és békeszerető, hogy elmondhassák gyülekezeteinkről: „hallottuk, hogy veletek van az Isten!”

Szilágyi Norbert

DÉLUTÁN | 

Péter megfeddése

Igehely: Mt 16:21-23

Az Úr Jézus testet öltve teljesen emberré lett. Ő tudta, hogy mi az életének a célja, és a tanítványait is készítette, hogy ne érje őket váratlanul ez a nap. Péter kétségbeesett feddése hangot adott a többi tanítvány elvárásának is Krisztus irányában. Mennyire jó lett volna azt tudni, hogy még hosszú éveken át a Mester tanítványaiként követhetik Őt! Legtöbb ember örült volna egy hasonló bátorításnak, viszont az Úr Jézust ez másként érintette.

Elsősorban azt látta, hogy tanítványai még nincsenek azon a lelki szinten, hogy megértsék azt a hatalmas csodát, amit Isten tervezett a világ kezdetekor: hogy megbékélést szerezzen az embernek Istennel a Krisztus vére által.

Másodsorban, mivel az Úr Jézus teljesen ember volt, így Őt is kísértette a Sátán. „Távozz tőlem Sátán!” – mondta, mert érezte és tudta azt, hogy a szenvedés, amit minden emberért vállalt, az mindennél gyötrelmesebb lesz, hiszen meg kell szakadnia kapcsolatnak, ami az Atya és Őközötte van.

Értsük meg ma, hogy mi a Krisztus akarata számunkra, és ne engedjünk semmilyen kísértésnek, ami attól eltántoríthatna!

Szilágyi Norbert

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
4 + 1 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 19:16–26; Kulcsige: Mt 19:23 „Jézus pedig ezt mondta tanítványainak: Bizony mondom nektek, hogy gazdag ember nehezen megy majd be a mennyek országába.”

Ritka dolog az, hogy valaki fiatalon gazdag, és az örök élet is foglalkoztatja. Most mégis egy ilyen rendkívüli esetről olvastunk. Meg is jegyzi Márk az evangéliumában, hogy Jézus megkedvelte ezt a fiatalembert. Ez is egyedülálló megjegyzés az evangéliumokban. Jézus Zákeustól nem kérte a vagyonát, mégis önként oda adta, ettől a fiatalembertől kérte, de az nem tudta elengedni. Zákeus története nagy örömmel végződik, a hazatalálás örömével, a mai történet pedig nagy szomorúsággal. Hiba lenne csupán a gazdagságra kiélezni ezt a történetet.