2019. július 27., szombat

DÉLELŐTT | 
A hívők készek a dicsőségbe való bemenetre

Igehely: Mt 25:1-13; Kulcsige: 25:10 „Amíg azok vásárolni voltak, megjött a vőlegény, és akik készen voltak, bementek vele a menyegzőre. Azután bezárták az ajtót.”

A példázatban mind a két csoport teljesen megegyezik egymással, kivéve egy dolgot. Mind várták a vőlegényt, mind vittek magukkal mécsest, mind elálmosodtak, mind felébredtek, amikor a kiáltás felhangzott: „Íme, a vőlegény! Jöjjetek a fogadására!” Amint mondtuk, egy dolog különbözött: a korsó olaj. Ez volt a garancia arra, hogy a mécses folyamatosan égjen és biztosítsa a belépést a menyegzőre.

„Kaptatok-e Szentlelket, amikor hívőkké lettetek?” - kérdezte Pál apostol a tizenkét efézusi tanítványtól. Ők így feleltek: „Hiszen még azt sem hallottuk, hogy van Szentlélek.” Mi gondolom tudjuk, hogy van Szentlélek. Sőt azt is tudnunk kell, hogy az újjászületés a Lélek által történik, a Lélekben járás pedig a tartalékunk a dicsőségbe való bemenetelre. Éppen úgy, mint ahogy az okos szüzek fogadták a vőlegényt és bementek vele együtt a menyegzőre.

1. Újjá vagyok-e születve a Lélek által? (Jn 3: 3-8)

2. Szomorítom-e Isten Szent Lelkét valamilyen bűnnel, bűnökkel? (Ef 4:30)

3. Ha felharsan a kiáltás, kész vagyok-e az Úrral való találkozásra?

Kulcsár Attila

DÉLUTÁN | 

Ne tiltakozz a Lélek ellen!

Igehely: ApCsel 11:11-18

Sem az Isten elhívott szolgája, sem egy keresztyén testület ne tiltakozzon a Lélek ellen. Azért, mert Isten országának terjedése új határokat ért el, nem kell azt elvetni a régi mellett maradva. Ne mondd azt: „ezt nem így szoktuk.” Vagy azt: „minek foglalkozol azzal a csoporttal”. Sem ezt: „nem kell új határokat feszegetni.” A Szent Lélek vezet minket a teljes igazságra. Megnyugtató, hogy az Igét emeli ki és minden kétséget kizáróan elvégzi újjászülő és Krisztus testébe betagoló munkáját. Még eddig általunk nem járt helyeken is és eddig nem látott emberekben is végzi.

A Szent Lélek munkája az is, hogy felerősít egy apostoli igehirdetést annyira, hogy azonnal megtörténik az újjászületés és a bemerítés. Az is a Lélek munkája, hogy meggyőz tiltakozó vezetőket. A vezetők meggyőzésében nagyon fontos, hogy amit a Lélek munkájának nevezünk az ébredési csoportban, az legyen evangéliumhű. Ez megnyugtatja a vezetőket. Így együtt hirdetjük Isten nagyságos dolgait és dicsőítjük Istent a Szent Lélek által.

Kulcsár Attila

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
7 + 5 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:1–16; Kulcsige: Mt 20:15 „Hát nem tehetek azt a javaimmal, amit akarok? Vagy azért vagy irigy, mert én jó vagyok hozzájuk?”

Tegnapi igénk úgy fejeződött be, hogy „sok elsőből lesz utolsó, és sok utolsóból első.” Hogyan? Erre is választ ad a mai igénk. A számok és teljesítmény bűvöletében élő ember nem tud mit kezdeni a mai történettel. Pedig de szeretnénk matematikai szöveges faladatként tekinteni erre a példázatra! A kérdés végül az lenne: Ha a gazda mindenkinek ugyanannyit fizetett, mennyi volt az átlagos órabér? Mindannyian érezzük, hogy nem jó a kérdés. Isten kegyelmi elhívása összeegyezhetetlen a mi matekunkkal. Nincs egész örök élet, fél örök élet, negyed örök élet… mint ahogy üdvösség sem.