2019. július 7., vasárnap

DÉLELŐTT | 
Isten „hívószáma”

Igehely: Zsolt 50:7-15; Kulcsige: 50:15a „Hívj segítségül engem a nyomorúság idején!”

Ezen a héten egy olyan gondolatkörrel foglalkozunk, amely mindenki számára szükséges. A segélykiáltás fontosságát fogjuk tanulmányozni, gyakorolni. Az első igénk e témakörből egy személyes felszólítás: „Hívj segítségül engem!” Hívhatjuk a Teremtőt, a Mindenhatót, beavathatjuk gondjainkba, kudarcainkba, nehézségeinkbe, kilátástalan helyzetünkbe. Nem tudom, mennyire kommunikálsz Istennel, de az biztos, hogy Ő azt mondja ma neked: hívj segítségül engem, szólj Hozzám, kezdjünk el beszélgetni! Bátran lépj velem kapcsolatba! Isten azt mondja neked: a te Istened vagyok. Nem valaki, aki nagyon távol van tőled, nem olyan Isten, aki távolról nézne mindent, és ne akarna részt venni az életed mindennapjaiban. Ő olyan Isten, aki személyes kapcsolatot akar veled, velem, minden emberrel. Ő ma is azt mondja: „hívj segítségül engem!”

Kezdj el beszélgetni Istennel ma! Mondd el neki a nyomorúságod, mondd el, hogy mit szeretnél tőle, hogy szeretnéd még jobban megismerni Őt. „Hívj segítségül engem!” – bátorít az Ige. Hívd segítségül azt az Istent, aki képes változást hozni. Ha rájövünk arra, hogy nem tudunk magunkon segíteni, és elhisszük, hogy Ő tud, és hozzá kiáltunk, akkor Isten azt ígéri, hogy megszabadít: „Én megszabadítlak téged.” Ő képes feloldani olyan kötelékeket, amik már rég kötve tartanak.

Jézust sokan felkeresték, mert betegek voltak, fizikai állapotuk gyenge volt. Sokan keresték Őt, mert más emberek lenézték őket, kiközösítették őket. Jézus azt mondta nekik, hogy értük jött, azokért, akik felismerik, hogy gyógyulásra van szükségük; azokért, akik Istenre vágynak; azokért, akik látják, hogy elveszettek; azokért, akik találkozni akarnak azzal az Istennel, aki megszabadíthatja őket. „Én megszabadítlak, és te dicsőítesz engem.”

Aki találkozik Istennel, mint Szabadító Úrral, az átéli, hogy a bűnei megbocsáttattak, hogy Isten törődik vele, hogy Istent érdekli, hogy mi van az életével. Hiszen Ő személyes kapcsolatba akar lépni velünk. Akarsz-e te is ma így kiáltani Istenhez? Tedd meg bátran, majd megtapasztalod ennek áldását!

Szűcs Attila

Imaáhítat: 

Adjunk hálát, hogy próbáinkban is velünk van az Úr! – Ézs 43:1-3a

Bibliaóra: 

Legyünk megtért keresztyének! – Zak 1:1-6; 2:11-17 (2:7-13) (Zak 1:3)

DÉLUTÁN | 

Péter hatalma

Igehely: Mt 16:18-20

Az 5. században indult el az a tantétel, hogy a mindenkori római pápa hatalma közvetlenül Krisztustól ered Péter által. A tant a 18. és 19. versekkel támasztják alá. A két igevers az egyik legvitatottabb bibliai rész a keresztyén világban. Ez abból a tényből is ered, hogy a Péterre és a kősziklára vonatkozó görög szavak hasonlóak, de jelentésük különböző. Az első a „petrosz”, ami követ vagy szikladarabot jelent, a második pedig a „petra”, ami sziklát jelent. Jézus Krisztus a következőt mondta Péternek: „...te Péter (szikladarab) vagy, és én ezen a kősziklán építem fel egyházamat.” Krisztus a gyülekezetét nem egy szikladarabra, hanem kősziklára építi fel. Mi tehát a kőszikla ebben a kontextusban? Nem más, mint Péter vallástétele: „Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia”, amelyre a gyülekezet épül. Az Ef 2:20 azt tanítja, hogy a gyülekezet Jézus Krisztusra, a szegletkőre épül: „a sarokkő pedig maga Krisztus Jézus.” Krisztusról az 1Kor 10:4-ben úgy olvasunk, mint Kőszikláról. Látjuk ezekben a versekben, hogy Péter a kijelentése által Krisztustól új identitást, új feladatot, új szolgálatot, új erőt és hatalmat kapott. Miért? Mert felismerte, felvállalta és bátran vallást tett hitéről, Krisztusáról.

Kedves testvér, kaptál már új identitást Krisztustól, vállalod hitedet mások előtt, meglátják a körülötted élők Krisztust benned? Te kinek mondod az Úr Jézus Krisztust? Az Úr Jézus nem azért kérdezte meg tanítványait, mert nem tudta, mi a tanítványai véleménye Róla. Nagyon is jól tudta. Nem az Úr Jézusnak volt szüksége Péter válaszára, hanem Péternek volt arra szüksége, hogy megvallja, ki valójában Jézus. Péter ezt megtette, majd Krisztus felruházta hatalommal. Ez volt a titka Péter hatalmának, az ő új identitása.

Új identitásunk első lépése, hogy Benne higgyünk, majd pedig egyre jobban ismerjük meg Őt. Bizonyságot teszünk Róla, és Vele járunk. Pál apostol is, aki ismerte az Úr Jézust, kijelentette: fontos nekem, „hogy megismerjem Őt, és feltámadása erejét” (Fil 3:10). Ez ruházzon fel hatalommal téged is, úgy, mint Pétert!

Szűcs Attila

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
17 + 2 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:28–32; Kulcsige: Mt 21:30 „Azután a másikhoz fordulva annak is ugyanezt mondta. Ő azonban így felelt: Megyek, uram. De nem ment el.”

A két testvér példázatában kétféle válasz áll előttünk: szóbeli válasz és cselekedetekben megnyilvánuló válasz. Mindkettő megoszlik, mert bármelyik lehet igenlő vagy nemleges válasz. Az életből vett illusztráció elmondása után Jézus azt kérdezi, hogy a kettő közül melyik „teljesítette” az apja akaratát. Nem az a kérdés, hogy szóban ki válaszolt helyesen. Mi talán azt mondanánk, hogy az a jó fiú, aki azonnal engedelmesen válaszol, és később is engedelmesen cselekszik. Ez lenne az ideális, de sokszor megakadunk verbális szinten, Atyánkat kifizetjük szép szavakkal.