RMBGySz*

2019. június 15., szombat

DÉLELŐTT | 

A Pártfogó a hívőknek igazságra elvezető

Igehely: Jn 16:12-15; Kulcsige: 16:13a „Amikor azonban eljön ő, az igazság Lelke, elvezet titeket a teljes igazságra.”

Egyszer-kétszer becsaptak már. Értéket ajánlottak, végül kiderült, hogy szemét. Amikor azonban egy közelálló személy részéről történik a csalás, az olyan, mint egy érvágás. Ez azonban sosem történhet meg a Szent Szellemmel, mert ő az Igazság Lelke, aki elvezeti a Krisztus-hívőket a teljes igazságra. Az itt elhangzott dolgok a gyülekezetnek szólnak már, s nem a világnak általában. Meglepve olvassuk, hogy Jézus még nem mondhatott el mindent tanítványainak. A „sok minden” – amire majd a Lélek fog elvezetni, részleteket jelent. Az alapot Krisztus már lefektette, a részleteket azonban a Lélek fogja, elsősorban az apostolok által kijelenteni az Újszövetségben. A „teljes igazság” nem új igazságokat jelent, hanem a meglévőnek a kidolgozását vagy kifejlesztését a megfelelő időben.

Engem megnyugtat, de ösztönöz is a mai Ige. Jó tudnom azt, hogy rábízhatom magam Isten igaz Lelkére, akiben nem érhet csalódás. De ez semmiképp nem jelenthet passzívitást, hanem folyamatos nyítást, érdeklődést, keresést, mert csak azokat vezeti a Lélek tovább, akik akarják, engedik és együttműködnek vele.

Boros Róbert

DÉLUTÁN | 

Épülve szent hajlékká a Lélek által

Igehely: Ef 2:19-22

A négy versben öt képben mutatja be az apostol Krisztus gyülekezetét:

- mennyei polgárjoggal bíró, aki nem számít többé idegennek és vendégnek. Ő élvezi a mennyei világ minden lelki áldását a Krisztusban. (1:3)

- családtag (háznép); Isten a szerető apánk, mi pedig az ő örökbefogadott gyerekei vagyunk.

- megalapozott épület – az alap már rég le lett téve, ami nem más, mint az apostoli tanítás, amit az Újszövetség őrzött meg számunkra. Krisztus személye pedig az épület legfontosabb „köve”, amit alap-, sarok- és összefogó kőnek lehet tekinteni.

- folyamatosan épülő templom – a gyülekezet születése óta megállás nélkül növekszik. Az alapra újabb és újabb kövek kerülnek rá. A templom nem veszti el ragyogását, hiszen az nem közönséges, hanem szent.

- Istennek hajléka a Szentlélek által. Ez azt jelenti, hogy Isten a Gyülekezetében van otthon. A Gyülekezet Isten számára készülő hajlék, mert Ő abban akar lakozni.

Isten ma sem akar ember által készített templomokban lakni, hanem inkább megszentelt emberekben keres otthont magának!

Boros Róbert

2019.06.15.

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.